Kommer tid, kommer råd – Michael Fannon

2:59 min

Text och musik: Michael Fannon, Nicklas Eklund och Johanna Grankvist.

Det hör inte till vanligheterna att en svensk 20-åring idag lyfter fram namn som Elvis Presley, Johnny Cash och Bruce Springsteen som sina främsta musikaliska förebilder, men det är just vad Michael Fannon gör.

Den unge Norrtäljebon debuterade i TV redan som 12-åring, när han framförde en egen låt i Sveriges Televisions Lilla Melodifestivalen. Framträdandet blev en succé och ledde till att han fick åka på en omfattande signeringsturné. Året därpå värvades han till gruppen PopKidz som gav ut ett album på Sony Music, medverkade i radio och TV, samt åkte ut på en stor turné.

Efter en tid i gruppen valde Michael att satsa på soloframträdanden och han har hunnit med allt från pubar och krogar till Finlandsfärjor. Hans flitiga turnerande uppmärksammades och ledde bland annat till ett framträdande på bästa sändningstid i TV4, där Fannon fick sjunga duett med ingen mindre än Ali Campbell, sångaren i brittiska storstjärnorna UB 40. Succén på TV4 följdes upp med en Nickelodeon-turné, och som den bygden son unge Michael är så fick han, år 2013, möjlighet att sätta upp en helt egen krogshow i gamla hemstaden Norrtälje.

Strax därefter korsades Michael Fannons vägar av forne Noice-stjärnan Peo Tyrén, som blev hans manager. Den musik Michael spelar idag är heller inte så långt ifrån den musik Noice spelade. Som den arbetsklasshjälte Michael är så har han även blivit jämförd med Bruce Springsteen, Love Antell, och Håkan Hellström.

Michael Fannon debuterade nyligen som skivartist, med EP:n ”Bara så de e” som har fyra låtspår. Michael själv har varit med och skrivit alla låtar och spelar även gitarr. Som en extra krydda medverkar Mikael Fall – som är något så udda som världsmästare i munspel – på flera av låtspåren. Munspelet tillsammans med hans gitarr sätter en skön retro-touch på musiken. Låten ”Bara så de e” har ett skönt tidlöst akustiskt och organiskt sound, med en text som handlar om en nystart, om att börja om på nytt.

Ytterligare tio låtar är redan inspelade till Michael Fannons kommande debutalbum och han ligger i startgroparna för att ge sig ut på en stor turné.