Nu ska Arbetsmiljöverket se till att alla svenska stall sköter sig

1:32 min

Arbetsmiljöverket ska i år granska stall och ridskolor där många unga hästintresserade jobbar, för att se om arbetsgivarna sköter sig när det gäller rättigheter och säkerhet för de anställda.

Varje år granskar Arbetsmiljöverket branscher där många unga är anställda och i år är det hästarnas tur. Det är naturbruksgymnasier, ridskolor och hopp-, dressyr- och travstall som Arbetsmiljöverket komma kika närmare på.

– Vi har sett och hört på vissa ställen där det finns hästar, och även sett när vi varit ute, att man missar vissa bitar med att riskbedöma och säkerheten, säger Ingela Persson som jobbar på Arbetsmiljöverket.

Främst djurhantering

Arbetsmiljöverket menar att unga är en utsatt grupp på arbetsmarknaden eftersom att de ofta har dålig koll på vilka rättigheter de har och inte har så lång arbeteslivserfarenhet.  

Tidigare har myndigheten fått indikationer om att det sker mycket olyckor i stall och de tror att mörkertalet kring antalet olyckor är stort.

– Det här är ett väldigt tungt och farligt jobb både för de som arbetar ideellt och för de anställda, berättar Kajsa Persson som rider tillsammans med sin dotter på en ridskola utanför Malmö. Hon är även engagerad i ridklubben ideellt.

Bland annat är det djurhanteringen som ska bli granskad och i fokus ligger de som är mellan 13 och 18 år och jobbar i stall.

– Det är djur på 600 kilo och det är viktigt att vi har människor här som förstår sig på hästar så att ingenting händer, avslutar Kajsa Persson.