Dramatiskt när flyktingar kom i land

2:32 min

I den italienska kuststaden Palermo, har nu de närmare hundra personer som räddades av ett containerfartyg för några dagar sedan kommit i land. Vår Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon är på plats.

– Först kom en båt som tog i land tre personer som var väldigt dåliga. Det var bland annat en gravid kvinna som var väldigt dålig och en ung man som kollapsade precis framför båren när han kom in till kajen efter flera dagars resa på Medelhavet. Så det har varit dramatiska scener.

På kajen i hamnen i Palermo finns flera hundra personer som ska hjälpa flyktingarna som nu kommer i land. Det handlar om sjukvårdare, kustbevakningen, poliser och översättare.

Det är en enorm organisation. Det är också humanitära organisationer på plats. Flyktingarna ska få mat och vatten direkt när de kommer i land, och ambulanser är beredda att ta dem till sjukhus som behöver det.

Det är flera olika scener som utspelar sig när flyktingarna kommer i land. Många är väldigt utmattade och har trillat ihop när de kommit land, och förts direkt till sjukhus. Andra har börjat prata mycket och skrattat och varit glada när de kommit land och fått lite mat och dryck och mer energi.

Det syns att det finns en enorm vana att ta emot alla inkommande flyktingfartyg. Det har kommit ett femtiotal fartyg på två dygn. Och det fortsätter att komma ytterligare fartyg hit till Sicilien, och andra delar av Italien.

I nuläget vet man i Italien ingenting om vad de 90 personerna som väntas in har varit med om. Men de allra flesta migrantbåtar utgår från Libyen där kaos, laglöshet och krigsliknande tillstånd har skapat ett utrymme för människosmugglare, så i princip alla båtar kommer därifrån.

Och många svarta afrikaner behandlas fruktansvärt. De utsätts för grova övergrepp i Libyen, och därför är också strömmen av båtar så tät.

Alla är nu beredda på plats i Palermo. Polisen ska också ta fingeravtryck och identifiera migranterna. Sedan är det meningen att de ska tas om hand, antingen på ett center på Sicilien eller direkt till andra mottagningscenter i Italien, så att de sprids ut över helas Italien.