Press på Porosjenko efter mord

1:50 min

Fler och fler krav reses nu på regeringen i Kiev när det gäller morden på en politiker och en journalist som båda ansågs vara proryska. Det är fortfarande helt oklart vem eller vilka som ligger bakom dåden och nu höjs flera röster för en snabb utredning.

Människorättsrörelsen Human Rigths Watch är den senaste i raden av internationella organisationer att uttrycka oro för dödsskjutningarna.

I ett uttalande idag säger Human Rights Watch att det är nödvändigt att polisutredningen blir balanserad och öppen, underförstått eftersom offren hörde till regeringens politiska motståndare.

I torsdags mitt på dagen sköts journalisten Oles Buzyna ner med två skott på gården framför sitt hus; bara några timmar tidigare hade den förre parlamentsledamoten Oleg Kalasjnikov blivit nerskjuten hemma i trappuppgången, Kalasjnikov hörde till den tidigare presidenten Viktor Janukovytjs parti. 

Morden anses allmänt ha politiska bevikelsegrunder men mer exakt vilka finns det olika uppfattningar om. President Petro Porosjenko sa direkt att morden var en provokation som syftade till att ställa Ukraina i dålig dager.

En del ukrainska analytiker har direkt pekat fingret mot Ryssland och hävdat att dåden kan vara ett verk av Moskvas säkerhetstjänst. Den andra tolkningen är givetvis att det istället är någon ukrainsk nationalistgrupp som velat göra sig av med politiska motståndare.

I rysk TV framställs det nu som om det inletts en klappjakt på politiskt oliktänkande i Ukraina. Utöver Human Rights Watch så har tidigare till exempel Amnesty International, Reportrar utan gränser, den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE och FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanat de ukrainska myndigheterna att genomföra en allsidig utredning.

Amnetsy påpekar att de senaste månaderna har flera tidigare anhängare till den förra regimen dött under oklara omständigheter, i några fall har det avskrivits som självmord - men det kan inte uteslutas att några av dem var politiskt motiverade mord, säger Amnesty.