Ökad rysk närvaro på Balkan

2:10 min

De senaste åren har Ryssland markant ökat sin närvaro på västra Balkan, bland annat i Serbien. Ryska medier har öppnat kontor där och Kremlstödda frivilligorganisationer har startat verksamhet.

Jelena Milic som leder Centret för euroatlantiska studier i Belgrad ser ett tydligt syfte med den ryska närvaron.

– Ryssland vill sakta ner på tempot för EU-integrationen i hela regionen, säger Jelena Milic.

Hennes organisation strävar efter att Serbien ska bli en del av både EU och Nato.

Ryssland har länge sett med ovilja på hur allt fler länder i Öst- och Centraleuropa närmat sig och blivit medlemmar av EU och Nato. Revolutionen i Ukraina utlöstes bland annat av strävan mot väst och blev början på det som senare hände, den ryska annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina.

Nu finns tecken på att Ryssland försöker påverka Serbien, som förhandlar om ett EU-medlemskap, att gå i en annan riktning. Den ryska närvaron har ökat påtagligt i Belgrad berättar Sveriges ambassadör i Serbien, Christer Asp.

– Till exempel har man öppnat två fristående organisationer, en för strategisk forskning och en annan för humanitär verksamhet. Det är i princip förlängda språkrör för den ryska regeringen, säger Christer Asp.

– Vi har också sett på senare tid att Russia Today har öppnat ett stort kontor i Serbien och vi har sett hur mediekanalen Sputnik också har öppnat här så det är en påtaglig ökad rysk närvaro i den serbiska politiska debatten, fortsätter han.

Vad tror du att syftet är med den här ökade närvaron?

– Helt enkelt att flytta fram ryska geopolitiska positioner och få ökat stöd för rysk politik, säger ambassadör Christer Asp.

Men Aleksandra Durovic som är ordförande i det serbiska parlamentets utrikesutskott säger att hon aldrig har märkt av några ryska påtryckningar.

– Jag träffar ofta parlamentsledamöter från Ryska federationen och jag kan vittna om att de aldrig försöker få oss att frångå vägen mot EU, säger hon.