Invandring är huvudfråga i brittiska valet

1:40 min

I Storbritannien har invandringen blivit en huvudfråga inför parlamentsvalet om knappt tre veckor. Ledaren för oppositionspartiet Labour, Ed Miliband, la i går fram partiets plan för att minska invandringen. Han började med att be om ursäkt för det han kallade partiets tidigare misstag i invandringspolitiken.

– Labour gjorde fel. Men vi har lyssnat, vi har lärt och vi har förändrat oss. Det är inte fördomsfullt att vara bekymrad över invandringen, sa Ed Miliband när han i går la fram socialdemokratiska Labours invandringspolitiska program.

Det han menar var ett misstag var att inte bromsa invandringen till Storbritannien som följde på EU-utvidgningen år 2004 och framåt, då en rad östeuropeiska länder blev medlemmar. Labour bedömde på den tiden till exempel att det skulle komma högst några tiotusen från Polen. I verkligheten har fler än en halv miljon polacker flyttat till Storbritannien efter EU-inträdet.

– Vi ska minska antalet arbetare från utanför EU. Vi ska förstärka vår gränsbevakning med tusen nya gränspoliser, Vi ska införa ett nytt system som håller koll på vilka som kommer in i landet, sa Ed Miliband. Han lovade strängare kontroller av arbetsgivare som anställer invandrare, så att inte lönerna dumpas i landet. Och kraftiga begränsningar av möjligheten för invandrare att få bidrag.

Ja, invandringen har blivit en stor valfråga här i Storbritannien. Partierna tycks tävla om vem som kan erbjuda de hårdaste tagen mot invandring. Och anledningen är det EU-fientliga och invandringskritiska missnöjespartiet Ukip som går starkt framåt i opinionsundersökningarna och ser ut att för första gången komma in i parlamentet i ett allmänt val. Partiet har i dag två parlamentsledamöter till följd av avhopp från konservativa Tories det senaste dryga halvåret.