Här är länderna där man flyttar hemifrån tidigast - Sverige ligger etta

1:35 min

Bostadsbristen för unga är en het fråga. Samtidigt kommer statistik som visar att Sverige är det land i EU där man flyttar hemifrån tidigast - vid 19,6 års ålder.

– Det som jag tyckte var överraskande var väl inte hur vi ligger till mot andra länder i Europa, utan förändringen över tid att vi blivit allt yngre när vi flyttar hemifrån. Det är överraskande givet den diskussion som funnits i Sverige på sistone, säger Matz Dahlberg som är professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Het debatt om bostadssituationen

För femte året i rad toppar Sverige utflyttningsligan i den årliga genomgången av EU:s medlemsländer, som görs av statistikorganet Eurostat. Och sedan 2009 har genomsnittsåldern i Sverige sjunkit med nästan ett helt år, från 20,4 till 19,6.

Samtidigt är debatten het kring bostadsbristen för unga, nu senast har amorteringskravet på nya lån kritiserats av flera analytiker för att göra situationen tuffare för de som vill köpa sin första bostad.

"Flyttar främst i mindre städer"

Matz Dahlberg vid Institutet för bostads- och urbanforskning tror att det är områden utanför storstäderna som drar ner genomsnittsåldern.

– Framför allt i utflyttningsregionerna där det finns tomma lägenheter. Det är antagligen där vi ser att man i ganska unga år flyttar hemifrån, man har helt enkelt möjlighet att göra det.

– I tillväxtregioner som Mälardalsregionen, storstäderna och universitetsstäderna dit människor dras för att utbilda sig och jobba ser vi en stor efterfrågan på bostäder. Där är det mycket svårare att få ett boende, framför allt då för unga människor, säger Matz Dahlberg.

Tjejer flyttar tidigare än killar

Tjejer flyttar hemifrån tidigare än killar, både i Sverige och hela Europa. I södra och östra Europa flyttar man hemifrån senare än i norra, i andra änden av listan finns Kroatien, Slovakien och Italien där åldern är omkring 30.

26 år är genomsnittsåldern att flytta hemifrån i EU-länderna, enligt Eurostats rapport.