Second hand-butiker kan läggas ner på grund av momskrav

1:28 min

Kravet på att ideella second hand-butiker ska betala moms på sin försäljning fortsätter ställa till problem. Det senaste är att butikerna ska betala moms på sin försäljning året ut för att sedan få tillbaka pengarna i form av bidrag. Något som många små ideella second hand-butikerna kan få svårt att klara av. 

Det är nu mer än ett halvår sedan som Skatteverket kom fram till att ideella second hand-butiker ska betala en 25-procentig moms på sin försäljning av gåvor.

Det har lett till massiva protester och i februari gick finansminister Magdalena Andersson ut och sa att Finansdepartementet skulle jobba intensivt för att hitta en lösning på momsfrågan.

Den lösningen ser nu ut att bli att butikerna ska fortsätta betala moms på sin försäljning året ut för att sedan kunna få tillbaka pengarna i form av bidrag i december.

Men att ligga ute med dom pengarna ända fram till årsskiftet kommer bli förödande för många second hand-butiker, enligt Mia Bergh föreståndare på Röda Korset i Bollnäs.

– Vi är en ganska stor butik och kan hålla ut ett tag kanske. Men inte så länge. De små butikerna har inte en chans att vänta ett år på att få tillbaka pengarna. Det kan krossa många butiker det här, tror Mia Berg som nu vill se en annan lösning och det snabbt.

– Jag hoppas att regeringen gör någonting åt det här väldigt fort för att rädda de små verksamheterna som finns, säger hon.