Skellefteå

Romer i Skellefteå ska avhysas

3:49 min

Romerna i Skellefteå får inte stå med sina husvagnar vid Mobackenbadet och idag påbörjas arbetet med att avhysa Romerna och deras husvagnar.

Romerna har tidigare bott vi en kyrka i Ursviken och flyttade sedan sina husvagnar till en grusplan vid Mobackenbadet. I slutet  slutet av förra veckan blev Romerna utsatta för trakasserier under nätterna. 
– Enligt gällande lagstiftning så kommer vi att påbörja en avhysning under dagen i dag, säger Monica Widman-Lundmark sp, är Socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå.
Hon säger att det inte finns någon kommunal uppställningspalts och att det i så fall måste vara någon enskild markägare som kan erbjuda uppställningsplats för att campa fritt.

Kommunalt ansvar
Men Folkpartiets gruppledare Andreas Westerberg tycker att kommunen har ett ansvar.
– Om kommunen avhyser migranter så måste det finnas ett vettigt ställe för dom att vara, annars är det meningslöst, säger Andreas Westerberg.
Han tycker att kommunen ska anvisa platser och dessutom ta ut avgifter och begränsa för hur många som ska bo där.

Ideella krafter
Britt Inger Lundqvist jobbar ideellt i föreningen SAMS som stöttar dom tiggande Romerna. Hon efterlyser en plats där Romerna kan ställa upp sina husvagnar mot en avgift.
– Kommunen kan ta ut en avgift för vatten ström och vad det nu är för något, det ser inte jag som ett problem, säger Britt Inger Lundqvist.
--Har dom verkligen råd att betala ?
--Jamen annars får väl vi ideella gå in och hjälpa till då, det är ju lösbart om det är så att kommunen inte vill idka välgörenhet, men gör inte det de då men ordna det för människor. Ett samhälle är inte bättre än de som är längst ner i hierarkin och just nu måste jag väl säga att det här samhället ser illa ut, säger
Britt Inger Lundqvist.