Till minne av Nan Inger Östman som förnyade hästboksgenren

15 min

I veckan meddelade bokförlaget Rabén & Sjögren att författaren Nan Inger Östman avlidit. Till minne av en denna författare som förnyade hästboksgenren bjuder vi på en digital repris av programmet "Älsklingsboken: Önskas köpa: Litet sto". Amanda Rydman och Nina Asarnoj träffade Nan Inger Östman i hennes hem i Stallarholmen i juni 1991. 

Författaren Nan Inger Östman gick bort den 8 april i år efter en tids sjukdom, 92 år gammal. Hon förnyade hästboksgenren med sina realistiska beskrivningar av stallvärlden och tonårsvardagen.  Amanda Rydman och Nina Asarnoj träffade Nan Inger Östman i hennes hem i Stallarholmen i juni 1991.

Det blev ett samtal om rädda hästtjejer, besattheten av ryktborstar och när drömmen om en egen häst blir en mardröm.

I böcker som ”Sedan red jag Dunet” (1968), ”Ridsommar i Västanås” (1973) och ”Önskas köpa: Litet sto” (1976) skrev hon med fingertoppskänsla om hästvärlden.

Med fyra döttrar som alla red, hade hon god detaljkännedom om hästlivets alla mysterier.

Under sin karriär skrev Nan Inger Östman närmare 40 barn- och ungdomsböcker. Det var Astrid Lindgren som uppmanade den hästintresserade författaren att skriva om just livet på hästryggen. 1987 belönades hon med Astrid Lindgren-priset för sina böcker.

Nan Inger Östman var länge en av de mest utlånade författarna på Sveriges bibliotek.