Fadi överlevde flykten över Medelhavet

2:25 min

Tusentals flyktingar från Afrika och Mellanöstern försöker nu varje vecka ta sig över Medelhavet för att söka asyl i EU. Fadi Radi kommer från Syrien och är en av de som har överlevt den riskfyllda resan och tagit sig till Sverige. Men på vägen över Medelhavet såg han flyktingsmugglarnas hänsynslöshet på nära håll.

– Jag har gråtit och kan fortfarande inte sova, berättar Fadi Radi.

– På nätterna ser jag framför mig de två små barnen, som kastades över bord. Vad för hjärta har man när man gör så? undrar han.

Han flydde kriget i Syrien, tog sig via Turkiet och Algeriet till Libyen. Och en oktobernatt i fjol sattes han och 210 andra flyktingar på en båt med sikte mot Italien. Men efter ett par timmar ändrar sig smugglaren och båten vänder tillbaka.

– Han säger att han inte tjänar några pengar på 200 personer, vi måste vara mer än 300, berättar Fadi Radi.

När de är drygt två kilometer från Libyens kust är solen på väg upp. Smugglarna börjar bli stressade och får bråttom. Plötsligt tvingas alla 210 flyktingar hoppa över bord.

– Och när man såg små barn kastas i vattnet utan flytväst, de försvann omedelbart i vågorna.

En pappa ber desperat om en flytväst till sin dotter. Han får en, men de sparkas båda i vattnet när han försöker sätta västen på flickan. Då hoppar Fadi Radi - som kan simma - också i. Han lyckas rädda mannen och barnet, men bara drygt hälften av flyktingarna på båten klarade sig i land.

Hur många dog den morgonen?

– 84.

Efter en tid i Tripoli lyckas Fadi ta sig på ännu en båt med 360 flyktingar ombord. Efter åtta timmar havererar motorn och båten börjar driva. Efter ytterligare några timmar räddas de av Italienska kustbevakningen och alla 360 kommer levande till Italien.

Väl i land släpps Fadi med en uppmaning från myndigheterna att ta sig vidare och inte lämna sina fingeravtryck i Italien, och han tar sig till Sverige. Men, undrar jag, varför utsätter tusen efter tusen flyktingar sig för den uppenbara livsfaran att låta sig smugglas över Medelhavet?

– Om det fanns något annat val, tro mig, då hade ingen tagit risken. Ingen.