Rökning på balkongen skapar konflikt

4:02 min

Grannens rök seglar in på din balkong och in i ventilerna. Vad göra? Hyresgästföreningen ger råd.

Att röka på balkongen är inte uttryckligen förbjudet i hyreslagen.

– Då är det i princip tillåtet att röka, säger ärendehandläggaren Håkan Forsman, men ett gyllene regel i det här är hänsyn, och jag tycker att det borde visas hänsyn åt båda håll.

Grannen har alltså rätt att röka, men röken ska inte komma in i lägenheten bredvid. Så är det för en kvinna som tipsade P4 Västmanlands publikredaktör. Kvinnan får in grannens rök i sina ventiler och problemet är inte löst trots att hon sagt till hyresvärden.

– Man kan alltså inte förbjuda grannen som röker att göra det, utan man måste försöka hitta en lösning på problemet med ventilationsöppningen på något sätt, säger Håkan Forsman.

Kan man kräva att ventilationen åtgärdas?

– Det är inte så enkelt det heller alla gånger, utan tyvärr kanske man behöver vända sig till den kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Hur det än är ska du som ickerökare inte behöva stå ut med någon annans rök inne i din lägenhet. 

När grannröken begränsar utrymmet i bostaden kan man som hyresgäst få hyresreducering, säger Håkan Forsman. Men balkongrökstvister är svåra:

– Vi har haft ärenden som har gått till domstol där man har krävt kompensation för att man inte kunnat nyttja sin balkong. Det har gått åt skogen, kan jag säga. Olägenheten är svår att mäta och då är det svårt att värdera den.