Sveriges första festival för ukrainsk film har inletts

1:42 min

Just nu pågår Sveriges första filmfestival för ukrainsk film i Stockholm. Det är Ukrainska Institutet i Sverige som ligger bakom satsningen.

Fram till och med den 18 maj kommer Folkets Bio i Stockholm visa fem filmer som utspelar sig i Ukraina. Först ut var filmen Bröder: Den sista bekännelsen, som är baserad på den svenska romanen Hummelhonung skriven av Torgny Lindgren och om en knapp månad visas den kritikerrosade filmen The Tribe som utspelar sig på en internatskola för döva tonåringar.

Det är Ukrainska Institutet i Sverige som ligger bakom satsningen som har som målsättning att sprida kunskap och kultur om landet i Sverige. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är glad och förväntansfull över att festivalen arrangeras här och säger att det dessutom skickar tydliga politiska signaler.

– Det är en väldigt tydlig markering, dels för våra täta och nära vänskapsband med Ukraina men också som kultur- och demokratiminister så är det extra viktigt att vara här och inviga den här festivalen med tanke på det krig som pågår i Ukraina, säger Alice Bah Kuhnke.

Än så länge är festivalen fortfarande liten och arrangörerna betalar arrangemanget ur egen ficka, men Alice Bah Kuhnke säger att Sverige kan komma att sponsra festivalen i framtiden.

– Jag tror att det redan pågår samtal med departementet. Nu är det första gången, så vi får se, säger Alice Bah Kuhnke.