4,8 miljoner i satsningar på kollektivtrafiken

1:07 min

Region Gävleborg satsar 4,8 miljoner mer på kollektivtrafiken nästa år. Det blir fler och tätare turer på de starka pendlingsstråken och fler snabbussar.

Satsningen på kollektivtrafiken görs av flera anledningar. Miljöskäl och att människor ska kunna ta sig till arbete eller studier.

– Det satsas på de stora pendlingsstråken för att folk inte ska åka bil, säger Karin Jansson (MP), ordförande i Hållbarhetsnämnden.

Redan i år ska det också bli billigare att resa kollektivt. Priset på ett 30-dagars länskort sänks från 1.610 kronor till 1.300 kronor.

Det blir också 20 procent billigare att köpa biljetter med resekortet Reskassan, där man betalt in en summa i förväg.

– Tidigare hade vi beslutat om en rabatt på tio procent men det var lite för liten skillnad. Det är rätt fördelaktigt att folk köpt i förväg, enklare administration. Därför var det en bra satsning som inte kostar så mycket.

Vad tror du att de här prissänkningarna för med sig?

– Det gör att det blir lättare att välja kollektivt. Samtidigt har man sett i undersökningar att det inte är priset som avgör utan att det finns många avgångar. Det gör ändå att folk med sämre ekonomi har möjlighet att åka, säger Karin Jansson.

Region Gävleborg beslutade också att teckna avtal med SJ så att det går att resa med snabbtågen på Norra stambanan med länskortet.

Sjukresebussarna blir kvar men integreras i kollektivtrafikens tidtabeller så att även andra resenärer får åka med.

I en tidigare version uppgavs felaktigt att priset på ett 30-dagars länskort skulle mer än halveras.