Kompetenscenter ska förbättra jobbmatchningen

5:08 min

Det ser ljusare ut för ungdomar på arbetsmarknaden i Göteborg, åtminstone enligt arbetsförmedlingen. Men alla är inte lika övertygade av siffrorna och det verkar finnas problem med matchningen av jobben.

P4 Göteborg åkte ut till arbetsförmedlingen i Gamlestaden och där träffade vi Viktor Ervik som är 22 år och har en teknisk gymnasieutbildning. Han har ett arbete just nu men har tidigare varit arbetslös och han tycker inte läget har förbättrats för unga arbetslösa.

- Jag tror läget är det samma. Oavsett vad politiker säger så tror jag det ser likadant ut om inte värre. För vad har hänt liksom? Jag kan inte se som arbetande att det har kommit in så mycket mer anställda på vårt eller liknande företag, säger Viktor.

Enligt arbetsförmedlingen och bemanningsföretagen så är det ett stort problem idag att hitta kompetent personal för de arbeten som finns. För att förbättra matchningen så planerar arbetsförmedlingen att tillsammans med staden starta fyra kompetenscenter för arbetslösa i Göteborg. Det första centret kommer att vara ett pilotprojekt som öppnas nu i oktober i Gamlestaden.

"Hur kan vi höja kompetensen om det saknas?"

Arbetsförmedlingschefen i Gamlestaden, Samir Rajic, vill inleda mer diskussioner mellan arbetsförmedlingen, kommunen och arbetsgivarna över hur man kan höja kompetensen hos ungdomar och han tror att kompetenscentren kan förbättra just det här. Han anser det även viktigt att fånga upp de ungdomar som helt fallit utanför systemet.

 - Det är en väldigt viktig fråga för hela staden och det är speciellt för de händelserna som händer i Biskopsgården och på Hisingen och i Angered och Bergsjön. Vi måste hitta möjligheter, kanaler och resurser för att hjälpa dem. Och jag tror det är väldigt viktigt att vi försöker samarbeta både med polisen, skolan och kommunen genom att hitta lämpliga arbetsgivare som vill ta hand om dem.

Omdirigering av jobben

Viktor har hunnit söka många jobb och förstår att det är svårt att hitta rätt personal via arbetsförmedlingen eftersom de som kommer dit ofta saknar just de erfarenheter och kompetenser som krävs för att få jobb. Han tycker att man istället skulle rikta de jobb som kräver mer till de som redan har jobb och erfarenhet, och i sin tur ge deras gamla jobb till de som nu saknar jobb.

Viktor har också märkt att många av hans vänner som började på högskola genast efter gymnasiet idag börjar bli osäkra eftersom de saknar arbetslivserfarenhet. Själv är han nöjd över sitt val att vänta med högskolan.

- Personligen så känner jag just nu att jag är rätt nöjd med arbetslivet och jag vet vad det innebär och jag är redo att ta nästa steg och det är och det är att söka högskola och bli mer inriktad på det jag är intresserad av.