Flyktingbåten krockade med räddningsbåten

2:17 min

Minst 800 har omkom i flyktingkatastrofen på Medelhavet, enligt FN. Flyktingbåten krockade med den första räddningsbåten eftersom människosmugglarna girade på ett farligt sätt.

Grafik: Livsfarliga vägen till Europa

Flavio di Giacomo från FN har träffat de svårt traumatiserade människorna som överlevde tragedin. I Italiensk tv berättar han vilka länder de kommer ifrån.

– Somalia, Mali, Gambia, Senegal, Elfenbenskusten, Eritrea och det var också människor från Bangladesh.

Han är tagen efter att ha träffat de överlevande som är extremt utmattade och traumatiserade. Efter nödsamtalet från flyktingbåten skickade italienska kustbevakningen ett portugisiskt containerfartyg till platsen.

När fartyget närmade sig flyktingbåten ska människosmugglarna girat på ett farligt sätt och begått flera misstag så att de två fartygen kolliderade. Kollisionen, paniken ombord och de rörelser människorna gjorde kan ha orsakat att fartyget kantrade.

Det här är uppgifter från åklagaren i Catania idag efter att poliser har hört de människor som nu kommit hit till Sicilien.

– Vi har ett behov av att förstå händelseförloppet och invänta mer uppgifter, säger Flavio di Giacomo från FN och betonar att människosmugglare saknar utbildning för att köra båtarna.

Den man som överlevt och först fördes hit ska ha pekat ut de två personer som styrde båten och som har gripits. Det var hemska scener ombord. Kvinnor och barn inlåsta i ett lastrum som skrek och försökte ta sig ut. De på båtdäck föll i vattnet först. Många höll sig flytande genom att klamra sig fast vid döda kroppar.

Åklagaren betonar att det portugisiska fartyget inte gjort något fel och att kaptenen på fartyget inte är misstänkt för något. Premiärminister Renzi berömde containerfartyget häromdagen för att ha deltagit i räddningsinsatser för fem båtar senaste tiden.

Situationen är oöverskådlig med alla flyktingbåtar hit nu. Ungefär 1 000 personer ska ha räddats det senaste dygnet. Palestinier och syrier som haft råd att betala mer har också kommit i en lyxbåt häromdagen som människosmugglare fört hit.

Att använda sådana båtar är försök att undvika misstankar. Att de tog selfies gjorde att människosmugglarna kunde gripas.