Läs lyssnarnas kommentarer!

Lyssnarstorm om Louises förslag på tvåkökslösning

8:46 min

Thomas Nordegren och Louise Epstein svarar på era frågor och kommentarer. Bland annat om tvåkökslösningar och sjukskrivningar. 

Här kan du läsa kommentarerna från vår facebooksida.

Lyssnarkommentarer och reaktioner från Nordegren & Epstein i P1: Facebooksida:

Tack för alla kommentarer! Vi gjorde en uppföljning i dagens program.


Varför väcker ett ganska lekfullt förslag så starka känslor?

Bertil Schröder " Starka känslor".....undrar Louise! Antagligen för att så kallad jämställdhet är det mest laddade och även mest uttjatat begrepp som det pratas om idag. 

Anders Ljungberg Den som tror att sjukskrivningarna beror på köksarbete..lever i en illusion..

Kurt Engström verkar inte vara en god idé

Lillemor Lundgren Louise, du pratade entusiastiskt om din ungdomstid när du kunde ringa AF och få extra tillfälliga jobb för att öka på plånboken. Även om du ser förhållandevis ung ut så måste det ändå vara en trettio år sedan. Varför tror jag det? Jo, den typen av arbeten som du fick har inte funnits de senaste tjugo åren. Gör ett program där yrkesutvecklingen inom olika branscher skildrats.

Nordegren & Epstein i P1 Tack för att du hör av dig. Många av jobben finns kvar som vårdjobben och sekreterarjobben och lärarvikariaten! Men kraven har höjts i en del fall./ louise

Fredrik Astin 2 kök? Innebär det även två kylskåp och i så fall om min fru glömt handla ska hon låna mjölken av mig eller köpa den av mig? Ska vi laga egen mat eller varannan dag? Om det ändå blir varann dag så kan man väl städa efter den dagen man lagat maten eller åt varandra? Eller helt enkelt prata med varandra om hur man upplever fördelningen av hemarbetet.

Nordegren & Epstein i P1 Hej. Två kylskåp inget lånande. Var och en sköter sitt och man städar efter sig själv och ingen annan. Så är det tänkt. Hur fungerar det hos dig Fredrik. Vänligen Ronnie redaktör.

Fredrik Astin Vi kör dialogmodellen hemma. Gemensamt kök. Det skulle bli krångligt med barnens mat om det är två kylskåp och inga lån. Två storhandlingar. Allt som var dyrt med mat som singel kommer tillbaka. Samarbete och altruism tror jag är bästa lösningen på små problem i hemmen så som stora problem i Medelhavet.

Nordegren & Epstein i P1 Och här kommer ett svar från mig. Jag tycker att det är bra att låna! Verkar hemskt att ha allt totalt uppdelat. allt gott, Louise

Maj Grandmo En köksapp skulle vara: Nu är det kokta fläsket stekt. Var god skölj.

Maj Grandmo Louise, du utgår från att vi bor i egna hus, inte lägenheter. Fast du kanske menade kollektiv? Man kan faktiskt vara så där automatiskt jämställd så inga regler behövs. Gör det det så är man inte jämställd. Och då kan det göra detsamma.

Bertil Schröder Tydligen en självklarhet för de flesta.
Är det inte så att män i allmänhet ( enligt normalkurvan ) har en mera tolerant syn på
' lite skit i hörnen' än kvinnor i allmänhet ( enligt normalkurvan)?

Nordegren & Epstein i P1 Hej Bertil! I det här fallet väljer man själv vilken norm som ska råda eftersom man har varsitt kök att se efter. Var och en gör som den vill. Vänligen Ronnie redaktör

Bertil Schröder Min fråga är !!!
Vad är jämställt hushållsarbete?
Kan någon berätta.

Nordegren & Epstein i P1 Hej Bertil. Vad tycker du själv är jämställt hushållsarbete. Vänligen Ronnie redaktör

Bertil Schröder Jämställt hushållsarbete???? Varierar förmodligen i alla förhållanden.......Finns ingen norm för detta..

Anders Roshage Ett "problemområde" blir väl knappast löst, med att dubblera det? D.S Om det är ett "kvinnoproblem" så är det säkert relaterat m att kvinnor skall klara det som ålagt att vara männens område! Visserligen, har nog samhället blivit mer kvinnobrukande, så sjukskrivningar om de växer, beror nog på att kapitalet har tagit över, tänket 😐

Nordegren & Epstein i P1 Hej Anders. Tack för din kommentar. Hur fungerar det i ditt hem? Vänligen Ronnie redaktör

Catharina Sachs Jo den lilla lömska köksappen stänger andra applikationer om tex diskmaskinen inte är urplockad, maten olagad eller inte tillbaka i kylskåpet. Kan anslutas så att den bevakar ofärdiga hushållssysslor av olika slag. Så snart det livsadministrativa är avklarat så kan man åter öppna andra appar igen.

Nordegren & Epstein i P1 Tack för tipset Catarina! Använder du den själv i hemmet och i så fall hur fungerar det? Vänligen Ronnie redaktör 

Catharina Sachs Eh, jag kan väl säga att den inte är riktigt klar för någon bredare lansering ännu. Tekniska problem när man går in i sjukskrivningsläget. Även problem med Rut och rot dvs tredjepartssynkronisering.

Maud Andersson Mycket bra förslag!

Nordegren & Epstein i P1 Hej Maud Andersson! Skulle du ha nytta av en sådan lösning tror du? Och tack för att du lyssnar och delar med dig av dina tankar om programmet.  Vänligen Ronnie redaktör

Björn Jönsson Det måste finnas enklare att klara jämställheten på än bygga två kök

Nordegren & Epstein i P1 Hej Björn Jönsson Tack för att du lyssnar och delar med dig av dina tankar om vårt program! Hur skulle man kunna göra då istället tycker du? Och varför inte prova Louise modell i alla fall? Vänligen Ronnie redaktör 

Björn Jönsson Det allra enklaste är ju att man kommer överens i familjerna.

Nordegren & Epstein i P1 Hej Björn Jönsson. Absolut självklart! Men om man inte gör det - vad tror du om Louise förslag i så fall i de familjer där det inte funkar? Vänligen Ronnie redaktör.

Björn Jönsson Det finns inte en familjekåk el lägenhet i landet med två kök, varför Louise förslag utopiskt.

Nordegren & Epstein i P1 Hej Björn. Jo det gör det faktiskt. Hemma hos en av oss på redaktionen till exempel, i kollektiva hus och säkert lite här och var på flera ställen än så. Men oavsett om de finns eller inte så vad tycker du om idén? Och hur fungerar det hemma hos dig? Vänligen Ronnie redaktör

Björn Jönsson Vi har ett kök. Pensionärer. Numera lagar jag och planerar de flesta måltiderna. Jag städar det mesta. Min får då tid att syssla med sina hobbyar. Under arbetslivet gjore hon den mesta matlagningen men vi har delat på resten.

Ray Adams nä inte så bra.....dela upp dagarna för matredningen istället. I vårt kök finns två hoar, vilket gör att en kan hålla på med lera och färg och den andra med mjöl och silning av salladsblad! Men vi har inte två spisar så det blir ingen järngjutning för smeden när kocken gör sitt!

Göran Elving Björklund Ingrid Skovgaard, du har helt rätt och för husfridens skull visar jag stor hänsyn och går undan så jag inte syns.

Ingrid Skovgaard Det är märkligt men sant att det är just ojämställdheten som skapar stressen. Om du lever ensam eller som ensamförälder kan du utföra samma mängd hushållsarbete utan att stressa. Stressen kommer av att det finns ngn där som borde/kunde bidra men som inte gör det. Det handlar alltså om mental stress inget annat. Ni kanske pratade om detta jag lyssnade inte på programmet.

Catharina Sachs Alltså Louise du är bara bäst.  Eller en trekökslösning, multibadrumslösning eller parallellivslösning. Fast jag tror det är prövat o en del har det så. En del ses inte alls trots att de bor tillsammans. Råkar man finnas i samma rum samtidigt så finns det ju skärmar som måste bevakas ständigt. Köksapp kanske...?

Anders Roshage Hej! I mitt kök ser jag alltid till att diska, ganska snabbt undan, så att jag slipper känna mig forserad eller tvingad senare. När jag vill hålla på med annat! Och det gör jag för hand! Numera är det bara min son och jag! Men det går undan, med finess och kvalitativt och bra utfört arbete, "arbete" innom citations tecken iom att det är en övning och glädje att få något rent så lätt 

Roberth Walve Jättebra idé! Den skulle funka i vår replokal också - för där är det alltid jag som får diska kaffemuggar, bära ut sopor för bandet bredvid verkar inte ha tid...

Kerstin Skogsluffare Många kvinnor som dubbel eller trippelarbetar med yrkesarbete, hemarbete och barnarbete + omhändertagande av äldre släktingar kan få hjärnstress och bli utbrända.... Jättebra att detta tas upp i detta underbara program! Tack 

Lars Boman Att kvinnan i normalfallet tar ansvar för barn, äldre släktingar, hem, matlagning, etc. är självfallet orsak till den ojämlika sjukfrånvaron i arbetslivet. Män som jag själv trivdes bättre på jobbet, ofta med långa resor när man var hemma i undantagsfall. Slutsats: Vi måste skärpa oss!


Vill du läsa hela diskussionstråden kan du göra det här på Nordegren & Epsteins facebooksida