Protester mot gruvavfall i norsk fjord

2:04 min

I Norge planeras flera aktioner i protest mot att regeringen har sagt ja till att ett gruvföretag får dumpa giftigt avfall i en fiskrik fjord. Det här är en miljöskandal, enligt Maren Esmark på norska naturskyddsföreningen, Naturvernforbundet.

I Norge planeras flera aktioner i protest mot att regeringen har sagt ja till att ett gruvföretag får dumpa giftigt avfall i en fiskrik fjord.

– Vi spår att det här kommer bli en jättelik miljöskandal. Det norska regeringen nu har sagt ja till är att ta livet av hela Førdefjorden, säger naturvernforbundets generalsekreterare Maren Esmark.

Gruvföretaget Nordic Mining fick i fredags grönt ljus från regeringen för att öppna en ny gruva i ett berg vid Førdefjorden. Där ska man bryta mineralen rutil, som används som blekmedel i bland annat tandkräm. Gruvavfallet innehåller bland annat svavelsyra och akrylamid, men företaget ska få lov att slänga miljontals ton gruvavfall i fjorden.

Det lär ta död på allt liv i det fiskrika vattnet, hävdar Naturvernforbundet. Även statliga fiske- och miljömyndigheter har avrått från en sjödeponi, men regeringen väljer ändå att säga ja. Gruvverksamheten väntas ge totalt runt 500 jobb.

– Vi snackar här om väldigt stora värden, säger näringsminister Monica Mæland till nyhetsbyrån NTB.

Men beslutet har redan väckt internationella reaktioner. Marinbiologen och professorn Callum Roberts kallar planen "galen". Till brittiska The Guardian säger han att föroreningen är så stor att det "är som att gå tillbaka till 1700-talet."

Naturvernforbundet har nu blåst till rättslig strid mot sjödeponin. Förbundet hävdar att deponin bryter mot EU:s vattendirektiv som säger att man ska minska föroreningar i vatten. Norge är inte med i EU, men via EES-avtalet ändå bundet av EU:s lagstiftning. Nu anmäler Naturvernforbundet frågan till övervakningsorganet ESA (The EFTA Surveillance Authority).

Om gruvverksamheten ändå kommer igång lär det leda till omfattande protestaktioner.

– 800 människor har meddelat att de kommer begå civil olydnad och kedja fast sig om man börjar med den här gruvverksamheten.

Enligt Maren Esmark har runt 800 personer anmält att de kommer bedriva civil olydnad och kedja fast sig för att förhindra att man öppnar gruvan.