Fler vill bli affärsänglar

1:28 min

Allt fler vill bli affärsänglar, alltså privatpersoner som går in med riskkapital i nystartade företag. Det visar Ekots rundringning till några av de största aktörerna inom innovation och entreprenörskap.

Affärsängeln Anette Nordvall tror att ännu fler kommer våga ta steget framöver eftersom det blivit vanligare att affärsänglarna samarbetar.

– Det är en tsunami på väg med både riskkapitalet i den här ängelformen och i gruppkonstellationer av affärsänglar där det blir en tryggare investering även om det är en risk, säger hon.

Bara det senaste året har antalet affärsänglar som är anslutna till entreprenörs- och investerarföreningen Connect Sverige ökat med tio procent. Och när Ekot ringer runt till Svenska riskkapitalföreningen, innovationsmyndigheten Vinnova och Entreprenörsskapsforum så bekräftar de bilden av att alltfler privatpersoner vill satsa riskkapital i nystartade företag.

Samtidigt har många menat att det råder en brist på riskkapital i Sverige, vilket kan hämma tillväxten. Det kom exempelvis Riksrevisionen fram till i en rapport från förra året. Men bristen på riskkapital skulle kunna vara lite av en myt, tycker entreprenören Johan Gustafsson.

– Det tog fyra månader för oss från att vi startade till att vi hade pengarna klara, säger han.

It-företaget som Johan Gustafsson är VD för var beroende av att få in riskkapital, i deras fall blev det en privat affärsängel som gick in med 20 miljoner. Men även utan den personen hade de troligen lyckats.

– Det fanns ett väldigt stort tryck på vårt bolag och vi hade flera erbjudanden från ett antal olika riskkapitalbolag och syndikat av riskkapitalbolag, säger han.

Och att det är fler som vill vara affärsänglar i dag tror han beror på den boom som har varit för uppstartsföretag. Det har lett till en hårdare tävling om finansiärerna och i slutänden mer kvalitativa företag vilket gör att fler affärsänglar vill investera. Och för affärsängel Anette Nordvall är anledningen ganska enkel.

– Ja, men det är någon sån här obota dröm om att man ska tjäna grymt mycket pengar på några ursmarta människor, säger hon.