Kronoberg

Unik tandvårdsstudie färdigställd

1:36 min

Tre gånger så mycket karies. Det hade de 310 anhöriginvandrande somaliska barn som kom till Växjö, Alvesta och Lessebo för två år sen och som ingått i ett stort tandvårdsprojekt. Det visar studien som nu är klar.

"Våra förväntningar var att barnen skulle ha ganska fina tänder.  Vi hade inte trott att barnen hade haft så mycket tillgång till sötsaker som de hade här".

Det är 310 anhöriginvandrade somaliska barn i åldern 3-18 år som har deltagit i studien. Den syftar till att kartlägga tandhälsan, men också att fånga upp dem fort för att undvika många akutbesök. Man vill även hitta en metod för att integrera barnen i det svenska tandvårdssystemet. När barnen kom visade det sig att 80 procent av barnen aldrig fått tandvård förut.

– Det har visat sig att de hade betydligt mer karies än vad vi hade förväntat oss och det är mycket mer än våra barn i Kronoberg.

Barnen som var lite äldre, mellan 12 och 18 år, hade dessutom lite tandlossningsproblem och det är något som tandvården inte är vana vid att så unga får.

– Det var något vi  fick jobba en hel del med.

Vad beror det på?

- Kosten har stor betydelse, de har ätit mycket sötsaker, använt mycket socker när de lagat sin mat, druckit mycket juice, sötat juicen, sötat mjölken och till och med sötat ostmackan. De minsta barnen har inte heller fått så mycket hjälp med tandborstningen.

Hur ser tandstatusen ut nu?

– De har varit jätteduktiga på att följa de råden de fått av oss. Så barnen har kommit igång riktigt bra med lördagsgodis, tandborstning och fluorsköljning.