Meditation är lika bra som antidepressiv medicin

1:25 min

I dag använder allt från psykologer till kändisar sig av mindfulnessmetoden för att må bättre. En ny studie visar att mindfulness är lika effektivt mot depressioner som antidepressiva piller.

Det är inte längre bara buddhistiska munkar som ägnar sig åt meditation och mindfulness. Nu använder även psykologer sig av mindfullness för att bota depression och nedstämdhet. En ny studie visar att det kan vara lika effektivt som antidepressiv medicin.

Studien är publicerad i medicintidskriften The Lancet och är gjord på 3000 vuxna som har haft återkommande depressioner.

Resultatet visar att de som behandlades med mindfulness, alltså en form av meditation där utövaren fokuserar på nuet, uppnådde samma resultat som de som fick avantidepressiva piller. Men de två behandlingsmetoderna påverkar sinnet på helt olika sätt.

– Ganska många som tar antidepressiva gör det för att slippa känna ledsnaden som ligger i depressionen och få kraft över till annat. Mindfulness handlar mer om att acceptera alla de smärtsamma tankar och känslor vi har i oss och inte kämpa med dem, berättar Ulrika Hult som är psykolog och som ofta använder sig av mindfulness i sina terapier.

Vad är mindfulness?

I moderna kognitiva beteende terapier (KBT) har mindfulness blivit ett vanligt inslag. Det handlar om att utövaren accepterar verkligheten med allt som är smärtsamt, men utan att lägga någon större vikt vid det. Ulrika Hult ser klara fördelar med metoden och förklarar att det är mer kraftfullt än vad man tror. Men hon tillägger:

– De människor som har nytta av antidepressiva ska självklart fortsätta med det.

Allt från läkare till Lykke Li använder metoden

Trenden med meditation och mindfulness märks inte bara inom psykologin. Allt fler kändisar hyllar metoden, till exempel Lykke Li och modellen Miranda Kerr. Även utbudet av kurser i mindfulness ökar runtom i Sverige. Ulrika Hult förklarar att det ligger helt rätt i tiden med mindfulness.

– Vi människor är suckers för uppmärksamhet, vi älskar det. Och mindfulness handlar om uppmärksamhetsträning. Den som kan ta ansvar för sin uppmärksamhet, den kan verkligen styra skutan som den själv vill, avslutar hon.