Vita bussarna - om olika människors värde

57 min

I dokumentären Ta judarna sist från 1998 visar Bosse Lindquist att den svenska rödakorsexpeditionen till Tredje riket, vita bussarna, mycket selektivt valde ut vem som skulle få följa med - en process där både ras och politik spelade stor roll.

”Jag har alltid trott att alla människor var lika inför Röda Korset. Att det aldrig fanns någon förhandlingsmån och att det var de mest nödlidande som skulle ha hjälp”. Det säger Bosse Lindquist i sin inledande text i ”Ta judarna sist”.

Bosse Lindquist har, som säkert det flesta svenskar, vuxit upp med bilden av Folke Bernadotte som en av de få svenska krigshjältarna. Bernadotte, brorson till Sveriges dåvarande kung Gustav V, reste runt i Europa under våren 1945 och räddade koncentrationslägerfångar - det är vad de flesta svenskar vet om sin krigshjälte. När Bosse Lindquist under arbetet med dokumentärer 1998 upptäcker att denna expedition egentligen aldrig har skärskådats på djupet blir han förvånad; denna expedition som alltid framhållits som Sveriges största humanitära insats under andra världskriget. Det visar sig vara en mycket mer sammansatt historia än vad den svenska historieskrivningen har velat göra den till. Att det är en historia som handlar mer om slumpen och egennyttan, och att det fanns en selektionsprocess där man värderade européer olika beroende på varifrån de kom. En historia om ett nationalmonument och om människors olika värde.