#100röster

Betalar för falska anställningsbevis

2:21 min

Nyanlända flyktingar fastnar i ett ekorrhjul och nu tvingas de att köpa falska anställningsbevis. Det visar P4:s granskning.

Etableringssystemet för nyanlända flyktingar riskerar att haverera på grund av den skriande bostadsbristen. P4 Jönköpings granskning visar att det har skapats en marknad där flyktingar tvingas betala för att få tag i den nödvändiga adressen att folkbokföra sig på. Ett nytt inslag är falska anställningsbevis, berättar invandrar- och flyktingsamordnaren Gunilla Roman i Jönköping.
– Det här är väldigt nytt för oss, vi ska börja kolla upp det, säger Gunilla Roman.

I går kunde P4 Jönköping berätta om June från Afrika som för att få en bostad utanför flyktingförläggningen betalade 2 500 per månad för ett hörn, i en redan överfull lägenhet, och senare 500 i månaden enbart för en adress att folkbokföra sig på.

Ett nytt inslag i nyanlända flyktingars desperata jakt på bostad är alltså att de misstänks få betala för falska anställningsbevis att visa upp för hyresvärden i jakt på ett eget hyreskontrakt. Hyresvärdar vi talat med bekräftar att bevis på jobb och inkomst är en förutsättning för att ens ställa sig i bostadskön, bidrag gills inte.

Därmed hamnar många nyanlända i ett ekorrhjul eftersom bostad krävs för att komma in i Arbetsförmedlingens etableringssystem och fast jobb krävs för att få en bostad. En situation som enligt flyktinghandläggaren Gunilla Roman saboterar hela etableringsprocessen.
– Folk mår dåligt. Etableringen går åt fanders, säger Gunilla Roman.

Runtom i landet diskuterar politiker nu om moduler och paviljonger är värdiga bostäder eller ej för nyanlända flyktingar. Eftersom situationen är akut tycker Gunilla Roman att det borde vara färdigdiskuterat nu. Istället krävs handling om inte etableringssystemet för flyktingar ska haverera.
– Tvåhundra bostäder skulle behövas, direkt.