Framtiden för utländska spelbolag i Sverige utreds

7:24 min

Idag kom beskedet från civilminister Ardalan Shekarabi att han bjuder in alla partier utom Sverigedemokraterna till samtal om hur utländska spelbolag ska få etablera sig i Sverige.

Ett krav på spelbolagen kommer att bli att en spelare i riskzonen för att få problem bara ska behöva stänga av sig i ett bolag så ska avstängningen fungera i alla bolag.

I dag översköljs svenska medier av reklam från svenska men framför allt utländska spelbolag. Alla vill skaffa sig trogna kunder, innan en kommande ny spellagstiftning träder i kraft, tidigast om fyra fem år.

– Det är nödvändigt att ta fram ett system där spelare som är i riskzonen får möjlighet att stänga ut sig från hela spelmarknaden. Genom en anmälan så ska man då frivilligt stänga ut sig från alla aktörer som verkar här i landet. Det är en viktig åtgärd för att ge det skydd som behövs till de som spelar och är i riskzonen för att hamna i missbruksproblem, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi sa i dag att den försenade utredningen om hur utländska spelbolag ska släppas in i Sverige med ett licenssystem kommer nu. Pengar som fattats ska tas från regeringskansliets budget. Representanter från alla partier utom Sverigedemokraterna ska bjudas in för en bred enighet om spelpolitiken.

Bakgrunden är att EU-kommissionen beslutat att stämma Sverige för att utländska spelbolag diskrimineras.

Bara det senaste året har svenska spelkonsumenter börjat satsa allt mer hos utländska spelbolag och mindre hos Svenska Spel. Travet säger att det är i kris på grund av konkurrensen.

Utgångspunkten är stränga regler bland annat vad gäller spelreklamen. Ardalan Shekarabi ser svårigheten med att locka spelbolag hit och restriktionerna är hårda.

– Det är klart att det är en svår balansgång, säger han.