En första ruta för Ruben Östlunds nya film

1:25 min

Efter succén med filmen Turist planterar regissören Ruben Östlund och kollegan Kalle Boman ett första frö till nästa film. Den här gången genom ett socialt expriment på konsthallen Vadalorum i Värnamo.

En ruta har ritats upp där vem som helst kan ställa sig och be om hjälp.

– Rutan i sig det är en fysisk ruta och idén är att man ska placera den inne i städer och om man behöver  hjälp så kan man ställa sig i den här rutan och då måste de som passerar förbi adressera den här personen som står där och söka kontakt och fråga vad man kan hjälpa till med. Och om man till exempel inte vill bära sin packning så kan man lägga av sig den i rutan, för i rutan får man inte stjäla. Så det är helt enkelt en symbolisk plats där vi ska ta upp vårt gemensamma ansvar.

Men egentligen handlar det väl om att du vill undersöka mänskligt beteende som du gjorde med sådan framgång i filmen Turist, eller...

– Ja ,bland annat det, men så tycker jag också att det finns en förändring som pågår i vårt samhälle.

Han tar ett exempel om sin pappa som när han var 5-6 år på 1950-talet blev skickad ut att leka själv i centrala Stockholm med en adresslapp runt halsen.

– Det var så tydligt att på den tiden såg man andra vuxna som en tillgång till någon som skulle  hjälpa till om ens barn skulle råka ut för något och om jag ser på vad det är att vara förälder idag så finns det nästan en attityd att man ser andra vuxna som ett hot mot våra barn. Så det är också en idé om att ändra en attitydsförändring som pågår i samhället.

Samtidigt som utställningen pågår så skriver Ruben Östlund parallellt på manus.

Om två år väntas filmen vara färdig. Och sin vana trogen hoppas Östlund kunna visas filmen på filmfestivalen i Cannes.