HBT-organisation kan ta plats i S-ledning

1:42 min

Som första parti i Sverige väntas Socialdemokraterna fatta beslut om att låta partiorganisationen för HBT-personer bli en formell sidoorganisation och därmed få en plats i partiets högsta ledning. 

– HBT-Socialdemokraterna har funnits en stund nu och jobbar jättehårt med att finnas i hela landet och samla socialdemokrater som vill jobba för HBT-personers rättigheter. Det är en jätteviktig fråga - i Sverige, i kommuner och landsting, i nationen, men också i världen, så jag är glad för det här, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Socialdemokraterna har i dag fyra sidoorganisationer: kvinnoförbundet, ungdomsförbundet SSU, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och studentförbundet. Förbundsordförandena får delta på partistyrelsens sammanträden - och också vara med när det verkställande utskottet har möten.

Men inför partiets kongress, som äger rum i Västerås i slutet av maj, vill partistyrelsen ändra stadgarna och ge även HBT-Socialdemokrater status som en formell sidoorganisation. Det skulle göra att förbundet - för första gången - får en plats i den högsta ledningen och på så sätt kan påverka partiets politik.

– HBT- frågorna kommer att stärkas i vårt parti, och därmed i regeringen, och i kommuner och landsting, och på andra ställen i det politiska arbetet för rättigheter för hbt-personer. Det här ser jag som ett viktigt steg, och ett viktigt erkännande av att hbt-personers rättigheter är jätteviktiga, säger Carin Jämtin.

HBT-Socialdemokrater har i många år drivit på för att få bli en socialdemokratisk sidoorganisation - och förbundsordförande Söran Juvas välkomnar partistyrelsens ställningstagande. Han är glad att det egna partiet ligger i framkant.

- Den formella statusen som HBT-S får inom partiet tror jag är unik i Sverige, jag har inte fullständig koll på alla partier, men så vitt jag vet är Socialdemokraternas först, säger han.