Mammamagedagen synliggör ett problem för många kvinnor

7:37 min

Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras idag av vården och klassas oftast som skönhetsbesvär. Mammamagedagen den 25 april vill synliggöra dessa problem.

En diastas uppkommer när bukhinnan och magens muskler töjs ut och de raka bukmusklerna delar på sig under graviditeten för att ge plats till det växande barnet. Detta är helt naturligt. Efter förlossningen fortsatter bukhinnan vara uttöjd och magens muskler hänger som ett trött gummiband. Kvinnan har i detta läge svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.

En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

- I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet!. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå, säger naprapaten och initiativtagaren Katarina Woxnerud.