Våren

Gräseldning orsakar flera husbränder per år

1:35 min

Nu går Länsförsäkringar ut och uppmanar till att avstå från att elda gräs.

Gräseldning orsakar varje år flera husbränder i Jämtlands län.

– Jag vet inte om det är en gammal tradition eller vad det är, men det lever kvar och orsakar problem, säger Anders Dahlén som är skadeförebyggare vi försäkringsbolaget.

Enligt Anders Dahlén är det mellan två och fem byggnade per år som brinner ner i Jämtlands län som följd av gräseldning som gått snett.

– Vi uppskattar det till att det går över styr en gång av femtio, och skulle någon annan verksamhet ha samma statistik skulle det kanske vara förbjudet eller i alla fall förknippat med restriktioner, säger han.

Vid Räddningstjänsten i Jämtland stämmer man in i sången.

– Jag kan definitivt instämma i bedömningen att det är riskfyllt att elda gräs, men ska man göra det så måste man ta försiktighetsåtgärder, ha släckningsutrustning framme och dela upp eldningen, säger Teresia Gustafsson, inre befäl.

Är det en hög arbetsbelastning för er med dessa jobb?

– Det påverkar självklart att dessa larm kommer in, speciellt nu på vårkvisten, personligen skulle jag inte elda med tanke på riskerna men det måste vara upp till var och en, men att bränna ned byggnader eller orsaka annan skada är såklart inte särskilt lyckat, säger Teresia Gustafsson.