Trender

Egen PT för att få vackrare trädgård

2:07 min

Allt fler människor blir gröna om fingrarna nu när våren kommer. Och en ny trädgårdstrend är att man har en egen personlig trädgårdsmästare.

Att odla och påta i trädgården har blivit allt populärare de senaste åren och inget tyder på att intresset ska avta, tvärtom. Per Tjädermark och hans kollegor har mycket intensiva dagar just nu. Och med vårvärmen kommer också nya trender för trädgården.

– Vi känner väl att vår roll blir allt viktigare och viktigare på det viset att många av våra kunder vill gärna ha, låt oss kalla det en personlig trädgårdsmästare, att man har någon man kan anförtro sig till, säger Tjädermark, trädgårdsingenjör.

Det människor är ute efter är främst att få en knuff i rätt riktning när man är i startgropen med sin trädgård. Man vill helt enkelt ha hjälp på traven.

Den nya trädgårdstrenden har dock inte bara medfört positiva saker. Människor gör sin trädgård lite till ett extra vardagsrum och man blir allt otåligare. Man köper allt större växter och många orkar inte vänta på att växterna ska gro och växa, utan man köper färdiga lösningar med en gång.

Det går mycket mer åt att man vill ha färdiga träd, större träd, större buskar, i alla fall som stomme i trädgården, att man kommer förbi hundåren.

En tydlig trend sedan några år är nyttoväxter, bär, örter, rotfrukter och så vidare det är en trend som bara blir starkare och starkare. Och även bland nyttoväxter finns olika trender. Just nu handlar det om nötter.

– Det känns som det accelererar mer och mer. Man vill gärna ha en pallkrage med några morötter, lite dill, gräslök och persilja. Nötter i form av hassel men även valnöt har vi sett ett intresse av, säger Per Tjädermark.

Linda Lindahl är trädgårdsentusiast och njuter för fulla muggar nu när våren kommer med stormsteg.

Det blir nästan lite av ett meditativt tillstånd man går in i. Ska man gräva bort en syren, då är det det som gäller. Man behöver inte bolla en massa andra grejer i huvudet. Det är väldigt konkret. Den ska ur jorden, ner med spaden. Eller någonting ska ner i jorden, i med spaden. Det är inte konstigare än så. Och så lite vatten på det.

Hör alla intervjuer i spelaren i toppen av sidan.