Radikal studiecirkel i Örebro ska peppa unga att bekämpa rasism

1:58 min

I Örebro har ett gäng unga kvinnor som utsätts för mycket rasism, startat en separatistisk studiecirkel. De kallar den "Motmakten" och målet är att bygga upp ett nätverk över hela Sverige.

– Ja, vi kommer nog att starta en Motmakt i Stockholm och en i Göteborg, säger en av medlemmarna, Ayan Au Musse. Vi vill försöka få folk som är rasifierade att tänka till och inte nöja sig med att få stå där i hörnet.

Nadja Awad är en av tjejerna som dragit igång studiecirkeln Motmakten och även den Facebook-grupp som finns med samma namn. En grupp som i nuläget har 40 medlemmar. Nadjas föräldrar kommer från Egypten, och på grund av sitt ursprung och sitt utseende får hon står ut med mycket fördomar och ren rasism.

Hon berättar att alltihop dragit igång för att man vill ge varandra råg i ryggen, men också för att skapa en motreaktion mot det man ser som "vita personers gränslösa privilegier och makt". Så skriver de i sin programförklaring.

Många kraftuttryck
Genom studiecirkeln ska de mobilisera sig och planera för hur de ska "bryta sig loss från det vita tolkningsföreträdets handklovar". Vad det betyder förklarar Ayan Au Musse:

– Det betyder att vi ska få rum i det svenska samhället, plats i ledarrummen på de högsta företagen. Att vi inte bara ska vara ett plus i kanten där man säger: "Kolla vi har en kvinna, vi har en svart person eller en utlandsfödd i vår styrelse", eller vad det nu kan vara.

– Vi vill kunna vara lika, och stå jämställd med en vit man eller en vit kvinna, säger hon.

Ayan Au Musse är född i Sverige men har somaliskt ursprung och har precis som Nadja många negativa erfarenheter av rasism. Folk ser afrikaner som dumma, barbariska och icke intellektuella, säger hon, henne betraktar de som försvenskad. Och det tycker hon är nedvärderande av hennes ursprungskultur.

Motmakten använder många kraftuttryck när de beskriver sin kamp, som till exempel separatistisk som enligt ordboken betyder att man vill bryta sig loss från en stat och bilda en egen. Men det är inget de planerar säger de och skrattar, utan menar att uttrycken behövs för att ge kraft.

Vuxenskolan stöttar
Och från studieförbundet Vuxenskolan där studiecirkeln startats, har man heller inga tveksamheter om de unga kvinnornas initiativ, säger Fredrik Wallin som är verksamhetsutvecklare där.

– Nej, det här är inga konstigheter. Sen är det ju som med allting att åsiktsfrihet betyder ju inte att alla tycker lika. Det är ju det som är åsiktsfrihet och demokrati, säger han.

– Vi använder oss av väldigt laddade ord och laddade fraser för att kunna komma igång och få folks uppmärksamhet, förklarar Ayan Au Musse. För annars kommer vi inte bli hörda, tyvärr.

Men det är också lite pepp för de själva, medger de.

– Ja, absolut, men sen tänker jag också att ifall dessa ord och uttryck hade använts av den vita majortiteten och normen i samhället, så tror jag inte att man hade sett gruppen som en hotande grupp som ska komma och störta hela samhället. Och det är ju en stereotyp i sig som vi vill motverka, avslutar Nadja Awad, initiativtagare till Motmakten i Örebro.