Höga pollenhalter drabbar även ickeallergiker

1:43 min

Just nu är det höga till mycket höga halter av björkpollen i Göteborgsområdet. Men inte bara allergikerna drabbas. Är du inte allergisk men ändå känner dig hängig kan faktiskt björkpollen ändå vara boven i dramat.

Det är många som drabbas av pollenallergi under vår och sommar. Två av dem är Sture och Birgitta som berättade om sina symptom.
– Det kan klia litegrann. Jag kan få lite lätt eksem på kroppen. Och jag kan börja hosta som en reaktion, man känner obehag ibland, säger Sture.
– Jag får rinnande ögon, kli i öronen och halsen och nyser, berättar Birgitta.

Åslög Dahl är forskare på institutionen för biologi och miljövetenskap. Hon ansvarar för pollenlaboratoriet och forskar på hur pollen påverkar människor.
– Just nu är björken i full blom. Här i Göteborg har vi ganska rejält höga halter. Flera hundra pollen per kubikmeter luft, säger hon.

Är det värre i år än tidigare?
– Nja. Förra året hade vi ett väldigt besvärligt år. Då var det det näst värsta året på de 40 år vi mätt pollen i Göteborg. I år blir det också ganska intensiv blomning.

De kommande veckorna kommer bli tuffa för allergiker. Men det är inte bara de som känner av de höga pollenhalterna, berättar Åslög Dahl. Det kan ge symptom även hos de som inte är allergiska.

– Det finns såna rön från München som visar att pollenet inte bara läcker ut de här allergiframkallande ämnena utan också sådana som stimulerar inflammation. Även en ickeallergiker känner sig lite hängig ungefär som man fått en infektion och man kan känna att det svider lite i ögonen och så, säger Åslög Dahl.