Inget amorteringskrav gynnar förstagångsköpare

1:18 min

Finansinspektionen skrotar sitt förslag om att alla som tar ett bolån ska tvingas betala amortering. Det är ett glädjande besked för många som planerar att köpa en egen lägenhet.

I vintras sade Finansinspektionen att alla bostadsköpare måste börja betala tillbaka banklånet direkt. Emma Möllerberg jobbar som marknadsassistent på en mäklarbyrå och har koll på bostadsmarknaden. För henne var beskedet glädjande.

– Jag tycker att det är bra om amorteringskravet slopas. Jag och min sambo köpte lägenhet för ett år sen nu och jag har varit lite rädd inför en möjlig situation att man inte ska få tillbaka det man själv har köpt för när man ska sälja, säger Emma Möllerberg.  

Riskabelt med stora lån

Anledningen till att Finansinspektionen ville införa ett amorteringskrav var att många i Sverige har väldigt stora lån.

– Om vi skulle hamna i ett liknande läge som USA är i nu, när räntorna är så låga att det bara lånas, lånas och lånas skulle det behövas något som stoppar upp den hetsen, säger Emma Möllerberg.

När Finansinspektionen meddelade att de ville införa ett amorteringskrav fick många lägenhetsköpare bråttom att köpa innan det var tänkt att börja gälla i augusti.

– Utbudet är ju inte stort och efterfrågan är jättestor, så olika mäklarfirmor gör verkligen rekordförsäljningar, berättar Emma Möllerberg.

Bra för förstagångsköpare

Efter att olika instanser ifrågasatt om ett amorteringskrav är lagligt valde Finansinspektionen att dra tillbaka det. Emma Möllerberg tror att beslutet gynnar många förstagångsköpare som annars hade haft stora summor att betala varje månad.

– Det är ju inte bra för ett förstagångsköpare när priserna pressas upp hela tiden. Det försämrar ju läget för vilka det är som har råd att köpa bostad, avslutar hon.