Misstänkta flyktingsmugglare i rätten på Sicilien

2:13 min

Sveriges Radios utsände Jan Andersson är på plats vid domstolen i Catania och berättar att man först trodde att förhandlingen skulle pågå i en till två timmar.

– Man trodde inte att de fem överlevande som ska vittna idag skulle säga särskilt mycket om de misstänkta smugglarna men nu har förhandlingen dragit ut på tiden, berättar Jan Anderson.

De fem vittnena som ska höras idag överlevde katastrofen förra helgen då 800 människor miste livet. Totalt överlevde 28 personer, bland dem de två misstänkta smugglarna som var besättningsmän på båten som förliste.

Flera diplomater från olika ambassader och konsulat i Italien följer häktningsförhandlingen med stort intresse och rapporterar till sina hemländer, främst i Afrika.

Mediabevakningen på häktningsförhandlingen är stor och det var en uppjagad stämning tidigare på morgonen.
– Flera journalister hade blivit lovade att få följa förhandlingen inifrån salen men blev utkörda av italiensk polis och det var rätt tumultartade scener, berättar Jan Andersson.

De två personerna som kan häktas är misstänkta för människosmuggling och vållande till annans död.
– Min klient är väldigt konfunderad eftersom han förstår allvaret i anklagelserna. Själv säger han att han är oskyldig. Därför är han också frusterad över anklagelserna, säger besättningsmannens försvarsadvokat Guiseppe Rosso inför dagens häktningsförhandling här i Catania.

Den man som pekats ut som kapten för flyktingbåten nekar också till anklagelserna och skyller på besättningsmannen att det var han som körde båten. Uppgifterna går alltså isär. Det är fem av de 28 överlevande som pekat ut de två männen, den ene - en tunisisk man som kapten och den andre, en man från Syrien som besättningsman.

Brottsmisstankarna rör människosmuggling, vållande till annans död och kidnappning. Att just brottsrubriceringen kidnappning lagts till av åklagaren beror på att de utpekade männen låste in flera hundra människor, särskilt kvinnor och barn i ett lastutrymme på den gamla fiskebåten. När båten förliste kunde de inte ta sig ut och rädda sig.

Flera vittnen har, enligt flera italienska medier, pekat ut särskilt kaptenen som påverkad av alkohol och hash. Det var därför flyktingbåten gjorde märkliga girar och till sist kolliderade med en mötande räddningsbåt.

Vid kollisionen föll flera hundra flyktingar från båtdäcket ner i Medelhavets vatten. De allra flesta kunde inte simma utan drunknade. Bara 28 personer överlevde. Däribland de två i besättningen.