Blandade reaktioner på tredubblingen av Triton

1:53 min

Borgmästaren i Palermo, Leoluca Orlando, anser att EU-ledarnas beslut om att tredubbla insatserna på Medelhavet är långt i från tillräckliga.

– Jag tycker att Europa inte förstår hur stort problemet är. Jag tycker att Europa inte har förstått rätten till fri rörlighet. Det viktigaste för Europa är att försvara sina gränser. Europa är nu ansvarigt för ett fruktansvärt folkmord, säger Leoluca Orlando till Ekot.

– Det är nödvändigt att skapa en humanitär korridor så snart som möjligt och att rädda så många liv som möjligt - inte att insistera på att försvara Europas gränser med fler och fler skepp, säger borgmästaren Leoluca Orlando i Palermo.

I Catania finns just nu den svenskeritrianska människarättsaktivisten Meron Estefanos som är djupt engagerad i flyktingströmmarna över Medelhavet. Hon säger till Ekot att hon tycker att besluten som fattades närmare 200 mil bort i Bryssel i går, är både bra och dåliga, även om hon också saknar beslut om hur flyktingar ska kunna söka asyl på hemmaplan utan att riskera sina liv ombord på flyktingbåtar för att ta sig till EU.

– Det måste finnas ett lagligt sätt för folk att söka på plats för att få komma hit. Å ena sidan är det bra att de utökar räddningsinsatserna, å andra sidan gör de det svårare och farligare för flyktingarna, säger Meron Estefanos.  

Hit till Sicilien kom så sent som igår 220 flyktingar som räddats från gummibåtar som, enligt den italienska kustbevakningen höll på att sjunka. Och under förmiddan idag väntas till exempel ytterligare 100 flyktingar komma till hamnen i Catania för att söka asyl här.

Meron Estenfanos undrar också hur EU:s ledare tänkt när de säger att flyktingbåtarna ska kunna förstöras för att inte kunna användas på nytt, gummibåtar används ju tyvärr redan och de är ju långt i från säkra farkoster menar hon.

– När man pratar om att förstöra båtarna betyder det att smugglarna kommer använda gummibåtar som inte är säkra och många fler kommer att dö, säger Meron Estefanos.