Vad får man stå ut med på bussen?

4:56 min

I fredagens Ring P1 ville flera personer ta upp frågan om hyfs i kollektivtrafiken - främst om skrevande män. "Dude… Stop the spread, Please" var uppmaningen till bredbenta män på New Yorks tunnelbana i en kampanj för att få dem som skrevar att dela med sig av sittutrymmet. P1 Morgon berättar att nöjesjournalisten Annika Leone tröttnat på beteendet och tagit fram en förbudsskylt att sätta upp i svensk kollektivtrafik.

Hur ställer du dig till detta?

Första telefonören ut, Inger, vill ge lite råd vad man kan göra med skrevande herrar i kollektivtrafiken.

– Det har hänt flera att jag, min hund och min packning tagit upp ett halvt säte. Det har också hänt flera gånger att stora, kraftiga gubbar ska vädra sitt kön i min närhet och då har jag kommit på ett knep. Jag har en lite oansenlig ring som har en vass pigg. Jag sätter handen på mitt eget lår och sedan trycker jag till och då händer det saker! När han rör sig mot mig får han en lite snyting. Jag funderar på att koppla in ett liten handbatteri, säger hon.

Inger vill förmedla att även gamla tanter som är oansenliga ska man akta sig för och har olika knep som hon använder för att bemöta störande beteenden offentlig plats.
– Det värsta är när folk sitter och drar snor upp och ner i snoken i tunnelbanan, säger Täppas.
– Jag brukar dela ut näsdukar,svarar Inger.
Jan Olof kopplas in för att bemöta inlägget.
– Jag sitter inte själv och skrevar i tunnelbanan. Jag tycker det är fel väg att gå att sätta upp lappar. Det är också provocerande. Kan man inte kommunicera istället?, undrar han.
– Men då vänder jag på frågan, kan inte gubbarna som skrevar fråga om det är tillåtet att skreva för den som sitter bredvid?

Vad tycker du är ofog i kollektivtrafiken? Behövs det en kampanj för att få folk att sluta skreva? Vad är bra sätt att få en trivsam samvaro på bussar, tunnelbanevagnar och tåg?


En del personer upplever problem med att se kommentarerna här nedan, under artiklarna på Ring P1:s webbsida. Vi undersöker om det finns något vi kan göra från vårt håll. Det finns dock en lösning som ni som användare kan testa: Att rensa bort de temporära filer som webbläsaren sparar. Det har visat sig fungera.

Här finns en instruktion till hur man gör om man använder Chrome, Internet explorer, Firefox, Safari eller Opera.
https://support.google.com/accounts/answer/32050

/Jesper, dialogredaktör