Brist på män som kramas med värme

Ryggdunkar så det hörs och sportsliga kramar har männen länge ägnat sig åt. Men män som kramar män med värme är det få av menar jämställdhetskonsulent. 


Det började med att Johanna Lundin skulle hålla i en utbildningsdag där hon bland annat skulle prata om manlighetsnormen. Hon började då leta efter bilder på män som kramas. Något som inte var helt enkelt.

-Det var väldigt stereotypa bilder på män som kramades. Antingen kramades de med dunkar i ryggen eller i sportsammanhang. Något som är klassiskt och legitimt.

Vad de förhållandevis få bilderna på kramande män bottnar i har flera svar menar Johanna Lundin. 

-Jag har varit väldigt mycket på skolor på, mellan- och högstadiet samt på gymnasiet. När pojkar är nära varandra finns det en stark homofobi som jag tror slår igenom. Det finns en rädsla för det som gör att man är väldigt försiktig, säger Johanna Lundin.

Sedan en vecka tillbaka uppmanar hon män att skicka in bilder där de kramas varmt med varandra under #mankramar.

-Jag kommer göra någon typ av kampanj av det här och jag vill att det ska vara en befintlig del av flödet på internet. Att vi skapar en bredare manlighetsnorm på nätet. Det finns ett jätte motstånd när man pratar om män och tårar och män som kramas. Så det finns ett stort behov av att jobba mer med de här frågorna, säger Johanna Lundin.