Landstingschefen beklagar lönekaoset och lovar pengar i aprillönen

4:05 min

Landstinget har inte betalat ut ersättningarna för övertid och obekväm arbetstid på minst två månader men nu lovar landstingsledningen att pengar som hållits inne ska betalas ut på aprillönen.

Hur många personer det handlar om eller hur stora summorna är, det kan tillförordnade förvaltningschefen på landstingskansliet Erika Jakobsson inte svara på men hon medger att det har varit stora problem med införandet av landstingets nya HR- och lönesystem Heroma.

– Lite inkörningsproblem är inte konstigt att det blir, men det här är inte roligt. Jag har respekt för den frustration som finns från människor som jobbat över och sedan inte fått betalt för det, säger förvaltningschef Erika Jakobsson.

Löneservice är nedringt och har inte hunnit lösa alla problem utan det finns ärenden i kö. Många väntar på sina pengar och man jobbar övertid för att lösa det mest akuta.

Erika Jakobsson vågar inte lova hundraprocentigt att alla ska få ut sina pengar med aprillönen som betalas ut den tjugoåttonde men hon säger att hon har goda förhoppningar om det.

Enligt Erika Jakobsson handlar problemen endast om övertids-, ob- och jourersättningar, men enligt andra källor så har det även varit problem med de normala löneutbetalningarna. De ska ha kommit flera dagar för sent och ibland varit helt felaktiga, berättar en anställd inom landstinget till P4 Västernorrland