Samerådet har svårt att hänga med - pengarna räcker inte till

2:22 min

Idag har Arktiska rådets ministermöte påbörjats i Iqualuit i Kanada. Samerådets ordförande Aile Javo är med på mötet och hon säger att en av Samerådets störta utmaningar vad gäller arktiska rådet är finansieringen. 

- Det är väldigt mycket vi aktivt borde delta i och där vi borde bidra med både kunskap och vårt perspektiv. Men vi räcker inte överallt med den kapaciteten vi har idag, vi behöver ökad finansiering.

Aile Javo berättar att aktiviteterna och arbetsmängden på Arktiska rådet har ökat drastiskt de senaste åren och Samerådet har svårt att hänga med på grund av att pengarna inte räcker till.

Bland annat har Samerådet tre ombud i Kanadas nystartade råd, Arctic Economic Council, där tanken är att främja affärs - och företagsutveckling i Arktisk på ett hållbart sätt. Men det är svårt för Samerådet att delta på alla möten då man saknar pengar till det, något som Aile Javo vill ska vara löst om två år.

- Ryssland har vi aldrig fått några pengar ifrån och Finaland har skurit på deras finansiering till oss. Sverige och Norge verkar vara positiva. Vi får se men vi kommer fortsätta att ta upp frågan med staterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio