EU ger mer pengar till Triton

4:02 min

Vid EU:s toppmöte i Bryssel igår enades medlemsländerna om en del åtgärder för att komma tillrätta med de ständigt återkommande flyktingtragedierna ute på Medelhavet.

Åtgärderna handlar främst om att bekämpa flyktingsmugglarna och öka övervakningen ute på havet, inte att underlätta för flyktingar att ta sig till EU.

– EU trefaldigar anslagen till Triton, som är EU:s gemensamma gränsbevakningsperation i Medelhavet. Triton får nu lika stor budget som Mare Nostrum, den italienska sjöräddningsinsatsen som lades ner i höstas, förklarar Susanne Palme som är EU-reporter på Sveriges Radio.

– Däremot ändras inte mandatet. Triton får bara patrullera 30 sjömil utanför den europeiska kusten – och de flesta olyckor sker betydligt längre ut, ofta på libyskt vatten. Det här har mötts av kritik från flyktingorganisationer idag. Men om det kommer ett nödanrop så kommer Tritons fartyg att få ge sig längre ut till havs, försäkrade EU:s oprdföradde Donald Tusk igår kväll, säger Susanne Palme

Vad innebär EU:s linje?

– Fokus ligger på att förhindra att flyktingar sätter sig i de här båtarna över Medelhavet. Här ska man samarbeta med länderna i Nordafrika. Både för att kartlägga och bekämpa de här smugglingsnätverken men också för att skärpa gränskontrollerna. EU hoppas till exempel att länder som Egypten, Tunisien och Marocko ska bidra och patrullera vattnen utanför Libyen. Och EU är också öppen för att finansiera flyktingläger i Nordafrika, berättar Susanne Palme.