Förskolebarn ska lära sig odla

6:04 min

Barn vid Smedjans förskola i Vetlanda ska lära sig att odla. Redan på torsdagen tog de ett första steg i att lära sig var maten kommer ifrån.

På torsdagen drog Bomässan i gång i Vetlanda, men innan mässan slog upp portarna så fick flera barn lära sig att odla växter och grönsaker.

Det är åtta barn mellan fyra och sex år gamla vid Smedjans förskola i Vetlanda som under torsdagen fick lära sig lite om odling av bland annat Krasse men även mycket annat.

Lennart Larsson är plantskoleman och enligt honom borde alla barn få en grundutbildning inom odling.

På något sätt är det nästan en självklarhet. Vi bör ha en liten aning om hur maten kommer på bordet. Ju tidigare vi kan få grepp om det, desto större chans har vi att hänga med i alla svängningar som är inom livsmedelsförsörjning.

Samtidigt som problemet med fetma i samhället ökar och blir allt påtagligare så tror Lennart Larsson att de senaste generationerna har tappat mycket av sin kunskap inom grönsaker och odling.

– Går vi tillbaka några generationer så hade alla gröna fingrar och det gäller bara att komma tillbaka lite till den ursprungsgenerationen. Att vi kan reda oss själva, odla vår egen potatis om det behövs eller om vi tycker att den smakar bättre, säger Larsson.

Lyssna på hela inslaget om barnens odlingar i ljudklippet i toppen av sidan.