Tjetjenskt uttalande upprör Moskva

1:55 min

Ryska inrikesministeriet i Moskva är i uppror efter ett uttalande från Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. I ett tal sänt i tjetjtensk tv beordrade Kadyrov sin polis att skjuta alla poliser från andra delar av Ryssland om de kommer oanmälda till Tjetjenien.

Kadyrov styr delrepubliken som sitt eget kungadöme och ofta i strid med rysk federal lag.

– Jag säger officiellt om någon kommer in i vårt territorium oanmäld, oavsett om det är någon från Moskva eller Stavropol så skjut för att döda, sa den tjetjenska delrepublikens president till sina egna poliser och inrikestrupper i ett inslag i den lokala tvkanalen i Groznij.

Ordern från Ramzan Kadyrov att skjuta mot ryska federala poliser eller inrikestrupper var en reaktion på att polis från Stavropol jagat en tjetjensk misstänkt brottsling in i Tjetjenien och där skjutit ihjäl honom. Fallet har följts intensivt av lokala tjetjenska tv:n.

Men påståenden om att tjetjensk polis inte förvarnats avfärdas av polisen i Stavropol, som oavsett har rätt enligt federal rysk lag att jaga misstänkta också in i en annan delrepublik.

Men Ramzan Kadyrovs uttalande väcker ont blod i Moskva där inrikesministeriet kallar det oacceptabelt. Nu har den lokala tv stationen tagit bort klippet med Kadyrovs hårda ord från nätet.

Det finns en växande konflikt mellan ryska säkerhetstjänsten FSB och Tjetjeniens starke man. De har tvingats släppa gripna tjetjener sedan Kadyrov ingripit.

Mordet på Boris Nemtsov ses enligt vissa ryska medier som en del i den maktkampen, flera av de gripna misstänkta mördarna står Kadyrovs klan nära.

Nemtsovs barn har via sin advokat krävt att Kadyrov förhörs om mordet.

Ramzan Kadyrov bedyrar alltid sin lojalitet med president Vladimir Putin och har i stort sett fått fria händer att agera som han vill i delrepubliken och även när besluten tas i strid med rysk författning ses det mellan fingrarna så länge Kadyrov håller islamistiska upprorsmakare i schack.