Frågetecken kring tivolit som är på plats i Kungsör

2:02 min

Idag börjar vårmarknaden på torget i Kungsör och pågår under helgen. Men tivolit marknadsarrangören anlitat uppvisar flertalet brister.

Det är Berglunds Nöjesfält och Tivoli AB från Tärnsjö, som förra helgen besökte Västerås som finns på plats i Kungsör. Efter ett lyssnartips som vi granskade närmare visade det sig bland annat att företagets fordon som finns på plats är olagliga att köra. De är avställda och en av lastbilarna har inte genomgått besiktning sedan 2012.

– Lastbilen bärgade vi hit, de andra vet jag ingenting om säger tivolits ägare Jonny Berglund när P4 Västmanland ringer upp honom. Som för övrigt inte vill ställa upp på någon bandad intervju.

Ägaren är tidigare dömd för brott mot vägtrafikregisterlagen och vägtrafikskattelagen, senaste domen är från i början av 2015.

I besiktningsprotokollen för tivolits karuseller finns en rad anmärkningar. En av karusellerna saknade en nödstoppknapp, armarna hade sprickor och två av gondolerna hade lossnat i fästena. Men är nu godkänd efter att ägaren åtgärdat anmärkningarna.

– Det stämmer att vi åtgärdat allt och vi gör en översyn varje gång vi monterar upp och ner karusellerna.

Arrangör för helgens evenemang i Kungsör är Kungsörs Bollklubb och de har ansökt om tillstånd hos polisen att anordna marknad och tivoli på torget.

– Det är ju tråkigt om det inte håller sig till trafiklagarna. Vi begär in tillstånd på karusellerna och går igenom deras besiktningsprotokoll, men i övrigt inget annat kring företaget, säger Bengt Tell, ordförande i Kungsörs bollklubb.

Berglunds nöjesfält och tivoli AB har även ett flertal anmärkningar i sin årsredovisning från 2013 och är försenad med redovisningen för året 2014.

– Vi kommer titta närmare på uppgifterna och vi vill förstås inte arbeta med oseriösa företag. Vi får se vad som händer, säger Bengt Tell.

Men hur ska man som förälder veta om man vågar sätta sitt bar i åkattraktioner på tivolin?
Pernilla Carlsson är enhetschef på myndigheten Swedac som bland annat ackrediterar de företag som inspekterar tivoli-maskiner.

– Svårt att säga men det man kan göra är att kolla efter besiktningsskylten som ska sitta upp vid karusellen och titta efter om den godkänd och vid vilket datum.