ULRICEHAMN

Här får Rateb sitt glädjebesked

1:50 min

För en månad sedan kämpade ingenjören Rateb Baghdadi från Syrien med att ta sig ifrån Migrationsverkets boende. Nu avlöser de goda nyheterna varandra.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om svårigheterna för nyanlända att hitta en egen bostad.

Syriske Rateb Baghdadi som bodde på Migrationsverkets boende i Mark hade hamnat i ett moment 22, då han hade fått flera erbjudanden om förstahandskontrakt i Marks kommun – samtidigt som han inte blev godkänd som hyresgäst.

För att få en lägenhet behöver man ha en inkomst, men för att kunna få etableringsstöd från Arbetsförmedlingen så måste man ha en lägenhet. Men nu avslöser de goda nyheterna varandra för Rateb Baghdadi.

Han räknar till tjugo – på svenska. Han har gått på SFI i någon vecka, och några glosor har börjat sätta sig.

– Inte så mycket än, men lite, säger han på engelska.

Det är andra gången vi träffar honom. Sist vi möttes så bodde han på Migrationsverkets anläggningsboende, och hade inte tillgång till något etableringsstöd från arbetsförmedlingen. Då var han uppgiven.

– Jag vill börja arbeta som ingenjör, men först måste jag lära mig svenska.

Men för några veckor sedan lossnade det. Han frågade runt bland sina nya svenska kontakter, och fick till slut ett erbjudande om att hyra ett hus utanför Ulricehamn. Och så fort han skrivit på kontraktet kunde han börja studera svenska.

Rateb är ingenjör, utbildad i Damaskus. Han har väntat några månader på att få sitt betyg validerat. Nu har han fått ett brev, men han kan inte läsa det själv ännu, eftersom det står på svenska. 

Han ber P4 Sjuhärads reporter att översätta.

Det står att hans utbildning motsvarar en svensk examen som högskoleingenjör. Rateb skrattar till och så tackar han svenskarna.

– Jag tackar den svenska regeringen, medborgarna, alla för att ni hjälper syrierna. Tack.