Eventpoliser ska minska supporterbråk

1:13 min

Vid flera fotbollsmatcher kommer så kallade eventpoliser finnas på plats. Det är ett nytt grepp som polisen hoppas ska minska brott och skapa lugnare fotbollsmatcher.

– Eventpoliserna kommer att jobba med det stora supportergrupperingarna vid deras samlingsplatser i exempelvis Gamla stan och där föra en kommunikation om dialog, så polisens arbete blir förutsägbart för dem. Vi ska kunna underlätta för supportrarna att ta sig till arenan utan att konfronteras med andra supportergrupper, berättar Isabel Thorén som är nationellt ansvarig för idrottsfrågor hos Polisen.

Ett 20-tal eventpoliser kommer att finnas på plats vid en del fotbollsmatcher i länet. På eventpolisernas västar kommer det stå polis med röda bokstäver.

Tanken med deras närvaro är att det ska minska bråken mellan supportrarna och att brotten ska bli färre. Polisen hoppas också att det på sikt ska skapa en lugnare kultur i de stora supportergrupperna.

– Det ska bli en miljö där all känner sig välkomna. Där har supportrarna ett stort ansvar att ta. Att ta hänsyn till varandra när man går på en idrottstillställning. Då handlar det om att säga till varandra att det inte är okej att pinka där när det kommer en barnfamilj eller att skrika jävla hora. Att de delarna fungerar och att det blir en självreglering inom gruppen, säger Isabel Thorén som är nationellt ansvarig för idrottsfrågor hos Polisen.