Enkönade äktenskap tas upp av USA:s högsta domstol

2:14 min

Under våren ska USA:s högsta domstol avgöra om homosexuella ska ha rätt att gifta sig i alla delstater. Frågan är fortsatt kontroversiell i USA.

Tony Sullivan har kämpat för lika rättigheter i mer än 40 år, den tid som gått sedan han och maken Richard Adams gifte sig.

– Det pris vi betalade på den tiden var högt, det var fruktansvärt, hemskt, medan allt pågick, men nu till slut känns priset som väldigt lågt, säger Tony Sullivan. Han och numera avlidne maken Richard Adams, inledde en lång kamp för lika rättigheter efter att ha gift sig i Colorado för 40 år sedan.

Giftermål mellan människor av samma kön var inte uttryckligen förbjudet, så med hjälp av en lokal vigselförättare som inte hittade några hinder, ingick de äktenskap, framförallt för att Tony Sullivan, som är från Australien, skulle få stanna i USA.

-- Richard och jag tyckte inte att det var nödvändigt att vi gifte oss för att bekräfta vår kärlek, men man använder det man kan för att uppnå jämställdhet, säger Tony Sullivan som fick nej av myndigheterna till permanent uppehållstillstånd, trots äktenskapslicensen. Invandrarmyndigheten motiverade med att paret inte kunnat slå fast att det var möjligt med ett verkligt äktenskap mellan två "homofiler".

Attityden till äktenskap mellan homosexuella har blivit allt mer tillåtande i USA, men det finns också motstånd främst av religiösa skäl. Människor av samma kön kan nu gifta sig i 36 delstater.

Högsta domstolens beslut i juni väntas avgöra om förbudet i resterande 14 delstater ska tas bort.
Det är heller inte självklart att ett äktenskap som ingåtts i en delstat, ska godkännas i en annan. Det ska domstolen också ta ställning till.

Utgången är oviss, men Tony Sullivan hoppas naturligvis att det ska bli ett förbud mot att förbjuda homoäktenskap. Även om det hoppet skulle infrias, tror han inte att kampen är över:

-- Jag tror att alla minoritetsgrupper måste kämpa för att behålla sina rättigheter. Jag tror att det kommer att ta flera generationer innan vi kan släppa taget och koppla av, säger Tony Sullivan.