EU:s åtgärder mot flyktingsmuggling får kritik

EU-toppmötets planer för att motverka flyktingkrisen i Medelhavet får kritik av experter och FN-tjänstemän. Insatserna ses som otillräckliga och kortsiktiga.

Thomas Huddleston, analytiker på Migration policy group i Bryssel, säger att det fanns hopp om att EU-ledarna skulle enas om insatser som kan vara effektiva på lång sikt.

- Det fick vi inte, säger han till The New York Times.

EU-toppmötet har beslutat att Tritonprogrammet, som ersatt den skrotade italienska Mare Nostrum-insatsen, ska trefaldigas. Frankrike och England har också lovat att delta med fartyg för att öka patrulleringen på havet.

EU för samtidigt diskussioner om att sätta libyska hamnar i blockad eller förstöra människosmugglarnas båtar innan migranterna går ombord för att göra den riskfyllda resan mot Europa.

Masood Karimipour, chef för FN:s kontor för narkotika- och brottsbekämpning i Kairo, säger in en intervju till TT att han ser sådana åtgärder som "högst tvivelaktiga".

- Det råder ingen brist på skrangliga fiskebåtar eller gummiflottar. Den här snabbfixartaktiken är avsedd att skapa slagkraftiga rubriker, men den är varken effektiv eller långsiktigt hållbar, säger han och tillägger:

- Det går inte skjuta sig ur en humanitär kris.