Kraftig jordbävning i Nepal

1:40 min

Dödssiffran efter jordbävningen i Nepal fortsätter att stiga och enligt de senaste uppgifterna är det nästan 2 000 döda, tusentals skadade och omfattande förödelse. Skalvet uppges vara det kraftigaste i området på 80 år.

Jordbävningen har orsakat omfattande förödelse. I Katmandu har historiska byggnader förstörts och skalvet har orsakat dödliga laviner på Mount Everest.

Närmare 2 000 människor tros ha omkommit. Enligt Nepals inrikesdepartement har över 1 800 personer omkommit och nära 5 000 skadats till följd av skalven. Många tros ha omkommit i området kring Katmandudalen, men rapporter om döda har kommit från alla delar av landet förutom långt västerut.

Skalvets epicentrum var runt åtta mil från huvudstaden, men skador och dödsfall inrapporteras ända från Indien, Bangladesh och Kina.

Jordbävningen utlöste också dödliga laviner på Mount Everest. Delar av ett basläger där hundratals klättrare samlats begravdes delvis i snö och 17 dödsoffer har hittats.

Ekot har varit i kontakt med hotellanställda Nirjala Chetri i Katmanduförorten Lalitpur. Hon var på väg ut när jordbävningen slog till.

– Jag var på väg ut och höll på att göra mig i ordning i mitt rum. Plötsligt började allt skaka. Först märkte jag det inte men sedan blev det väldigt kraftigt.

Hon försökte först ta skydd i rummet men när hon insåg att skalvet inte slutade sprang hon ut. Hon säger att ungefär 15 hus i hennes område har kollapsat. Hon berättar hur hon och hennes familj nu håller sig utomhus och väntar ut efterskalven.

– Jag är lite rädd. De kommer igen och igen de här efterskalven, inte så starkt men de ger oss en vink om att det kommer fler.

Jordbävningen uppmättes till magnitud 7,8 och dess epicenter var 80 kilometer nordväst om Katmandu. Nära 2,5 miljoner personer bor i Katmandudalen. Ofta håller husen i regionen låg standard.

Nu pågår ett febrilt arbete för att försöka få överblick över katastrofens omfattning men kommunikationerna med många delar av landet har skurits av.

– Vi har ännu inte en tydlig bild av vad som har hänt i Katmandu och i resten i landet. Det är många byggnader som rasat samman och tragiskt nog många människor som har dött, säger Mark South, talesperson på brittiska Röda korset, till Ekot. 

Efter jordbävningen har flera kraftiga efterskalv fortsatt att orsaka skada. Men Mark South på Röda korset berättar att de har börjat avta i styrka.

– Efterskalven fortsätter. Även om de inte är lika kraftiga längre så fortsätter de att orsaka rädsla hos människor. Det senaste efterskalvet inträffade för en timme sedan, säger han till Ekot vid 20-tiden på lördagskvällen lokal tid.

Många i Nepal har tillbringat natten utomhus av rädsla för nya jordbävningar. På söndagsmorgonen skedde ett kraftigt efterskalv i Nepal. Ekot fick tag på Sujana Shakya bara en halvtimme efter skalvet medan hon tog skydd i sin trädgård i Kathmandu.

– Det nya efterskalvet har varit dödligt. Vi är väldigt oroade för vi vet inte vad som ska hända, säger hon.

Sujana Shakya och hennes grannar har samlats i trädgården och har delat på mat och vatten. Hon berättar att hon är orolig för att hjälp inte ska komma fram. 

– Vi börjar få slut på mat och vatten, säger Sujana Shakya.

En stor räddningsinsats har satts in för att hitta överlevande och försöka få en överblick av katastrofens omfattning. Flera frivilligorganisationer deltar, även Sverige är redo att hjälpa till. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beredskap för att med kort varsel bidra om Nepal efterfrågar internationell katastrofhjälp.

Även om det finns människor som överlevt lång tid i rasmassor om de haft tillgång till vatten brukar de flesta överlevande hittas tidigt.

– Det är de första 48 timmarna som man egentligen kan jobba med en direkt akut operation, sedan blir det svårare att rädda människor, säger Nina Paulsen, regional representant för Asien vid svenska Röda korset till TT.

Nina Paulsen säger att ett problem med Nepal är att infrastrukturen är bristfällig och nu skadad. Det gör det dels svårt att få ut hjälpen - men också svårt att ta sig till hjälpen.

– Det finns en risk att skadade som överlevt själva jordbävningen inte får tillgång till sjukvård, säger hon.

Svenska utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om skadade eller saknade svenskar efter jordbävningen.