Nova visar att även fyrbenta kan drabbas av pollenallergi

1:41 min

Våren är en besvärlig årstid för många människor med pollenallergi. Men vad många inte vet är att även hundar kan lida av allergiska besvär så här års. Nova tillhör dem som behöver ögondroppar för att må bra.

Nova är en fyraårig rottweiler-amstaff-blandning som lider av pollenallergi. Hennes matte Elin Dahlqvist upptäckte allergin för två år sedan.

– Hon blir slemmig i ögonen och även lite rinnig i nosen. Hon håller på med tassarna i ögonen, så det kliar ju lite.

För Novas del räcker det att matte droppar receptfria ögondroppar för att lindra besvären. En fjortondagarskur eller kanske två per säsong behövs. Resultatet är att Nova mår bättre och slipper obehag.

– Hon är en glad hund, så hon är alltid glad iallafall. Men hon ser fräschare ut i ögonen och klarar av att vara utomhus.

Nova ligger utsträckt i gräset, rullar över på rygg och vänder upp magen mot vårsolen. Trots att det är pollensäsong och mycket aktiviteter och träning utomhus tillsammans med matte och familjens andra hund är hon besvärsfri.

Elin Dahlqvist tror att många hundägare ser att deras hundar har irriterade ögon eller rinnig nos, men kanske inte tänker på att det kan vara pollenallergi värd att kolla upp hos veterinär.

– Om fler uppmärksammade att de har problem kan de få det lite lättare. Antingen gå till veterinär, om hunden har allvarliga besvär annars finns det ögondroppar. Våren är jobbig för många människor och djur och allergin är ju utbredd.