Sveriges Redareförening byter namn efter 109 år

1:45 min

Den gamla och anrika Sveriges Redareförening med bas i Göteborg byter namn efter 109 år till Svensk Sjöfart - för att visa upp betydelsen för sjöfarten men också för att ordet redare markerar en annan tidsanda. 

Pia Berglund är vd på Svensk Sjöfart:

– Vi sticker ut hakan nu och det är väl meningen med namnbytet också att visa på en ambition att vi vill ta plats ute i samhället och visa på vår samhällsnytta. 

– Man får ofta en bild framför sig med någon man, en äldre man som mer kanske står för den gammeldags traditionella rederiverksamheten att äga fartyg. 

Du menar kanske att redare på något sätt inte bara är en äldre man utan en rik äldre man som bor i ett stort pampigt hus bakom Götaplatsen? 

– I Göteborg kanske ni har sett det på det sättet, säger en skrattande Pia Berglund, jag är inte från Göteborg, men skämt å sido de otroliga entreprenörer vi har som också till viss del är redare, sliter hårt och har i många fall byggt upp företaget från början och investerat varje krona tillbaka i företaget, men det kanske är en bild som gemene man haft. 

En bild som man nu alltså vill ändra på - belysa sjöfartens viktiga roll i det svenska samhället. Svensk Sjöfart har bara 60 medlemmar, nästan hälften i Göteborg men med sammanlagt 400 fartyg. Många medlemmar är små rederier med kanske bara ett fartyg - absolut störst är Stena - som ju är världens största färjerederi. Jesper Waltersson är informationschef på Stena Line: 

– Vi tycker det är bra. För det signalerar att vi är en stor sektor i det svenska näringslivet. Vi tar ett steg vi är en modern förening så att säga, som samlar sjöfarten. 

Det gamla namnet tillhörde mer en annan tid då? 

– Nej det tror jag inte, men jag tror det är viktigt att man jobbar med att förnya sig hela tiden.