Sverige

Fler jordgubbsfuskare ska avslöjas

1:09 min

Kontrollen av att svenska jordgubbar verkligen är svenska skärps nu ytterligare.

Bättre förberedda och med mer kunskap ska Jordbruksverkets kontrollanter i sommar återigen ge sig ut på torg och längs vägar.

– Vill man köpa svenska jordgubbar och vill betala för det, så ska man också vara trygg med att det är svenska jordgubbar, säger Tony Nilsson, enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet.

Fusket med att utländska jordgubbar säljs som svenska blir större om den svenska skörden är sen – många vill ha svenska jordgubbar till midsommar. Jordbruksverket hittar varje år företag som fuskar och som då riskerar att bli anmälda till åklagare.

– Vi har ganska tydliga indikationer på att det finns rejält organiserat. Åtminstone tyder våra tidigare kontroller på det, säger Tony Nilsson.

För att kontrollera var jordgubbarna är odlade, så tar Jordbruksverkets kontrollanter misstänkta jordgubbar i beslag och skickar dem på labbanalys till Tyskland. Vattenmolekylerna avslöjar ursprunget.

Kontrollerna skärps nu på så sätt att kontrollanterna blivit mer slipade och är bättre förberedda.

– Alla kontroller vi gör baseras till stor del på risk och erfarenhet. Det handlar om att optimera nyttan av våra kontroller, säger Tony Nilsson.